Vágólapra másolva!
A magyar férfikosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságok történetében eddig három érmet szerzett, igazságosan egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot. A legeredményesebb válogatott az egykori Szovjetunió volt, amely 14 aranyérem mellett 3-szor lett második és 4-szer harmadik. Sajnos az éremszám növelésre most nem lehet esélye Dávid Kornéléknak, hiszen nem jutottak ki a szeptemberi, svédországi kontinensviadalra.

A kosárlabda Európa-bajnokságokat tekintve eddig három éremmel büszkélkedhetnek a magyar kosarasok, igaz, ezek a sikerek 1946 és 1955 között születtek. Az ominózus időszak alatt minden medálból sikerült egyet begyűjteni, a leghangosabb sikert kétség kívül az 1955-ös, népstadionban rendezett kontinensviadal hozta.

De menjünk szépen sorjában! A kosárlabda sportág első bemutató kosárlabda-mérkőzését még 1891-ben szervezte meg James Naismith, a Springfield Főiskola tanára, s tizenhárom évvel később a labdajáték már helyet kapott (igaz, csupán bemutató sportágként) az 1904-es St. Louis-i olimpián is. Magyarországon Kuncze Géza testnevelő tanár honosította meg az 1920-as évek elején.

Bár a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége csak 1942 végén alakult meg, az 1935-ben rendezett genfi, első férfi Eb-n a magyarok is szerepeltek, s 9. helyezést érték el. A nők kontinensviadala három évvel később debütált.

Az első érem is Svájchoz fűződik, az 1946-os Európa-bajnokságon a férfiak bronzérmet nyertek. Az összeállítás a következő volt: Bajári Géza, Bánkuti Antal, Kardos Géza, Királyhidi László, Mezőfi Tibor, Nagy György, Németh Ferenc, Rácz Géza, Vadászi Ede, Velkey Ferenc.

1953-ban Szovjetunió mögött második lett Magyarország, az akkori keret így festett: Bánhegyi László, Bogár Pál, Bokor György, Cselkó Tibor, Czinkán Tibor, Greminger János, Hódy János, Hódy László, Komáromi Ede, Mezőfi Tibor, Papp Péter, Rémay Tibor, Simon János, Zsíros Tibor.

Két évvel később Budapest kapta meg a rendezés jogát, s 1955 nyarán a nagy érdeklodésre való tekintettel a Népstadion díszpáholya elott felállított kosárlabdapályán rendezték meg az Eb-t. Gremingerék a dönto jelentoségű találkozón 82-68-ra verték a Szovjetuniót, s megszerezték a sportág eddigi egyetlen magyar Eb-címét.

A csapat tagjai: Bánhegyi László, Bencze János, Bogár Pál, Cselkó Tibor, Czinkán Tibor, Dallos János, Greminger János, Hódy János, Hódy László, Mezőfi Tibor, Papp Péter, Simon János, Tóth László, Zsíros Tibor; szövetségi kapitány: Páder János

Utoljára 1999-ben jutott ki a magyar válogatott az Európa-bajnokságra, akkor a selejtezősorozatban egy fantasztikus mérkőzésen az oroszok elleni 60-59-es siker jelentette azt, hogy Mészáros Lajos gárdája ott lehetett a franciaországi eseményen. Dávidék ott sem vallottak szégyent, Szlovénia és Oroszország ellen győztesmeccset engedtek ki a kezükből (66-72, illetve 72-73), de a spanyoloktól is mindössze 84-75-re kaptak ki.

A legutóbbi selejtezősorozatban csoportjában csupán a harmadik helyet szerezték meg Varga Mátyás tanítványai, Svédországba a franciák és a lettek kvalifikálták magukat.