Vágólapra másolva!
Chantelle Anderson, a MiZo-Pécsi VSK 22 éves, 198 centis centere nem sok játéklehetőséget kapott a nyáron a WNBA-ben, a Sacramento Monarchs csapatában: egészen pontosan meccsenként 6,6 percet. Ezzel szemben Baranyában kulcsjátékosnak számít, és egyre jobban kosarazik, miként tette azt csütörtökön is a francia Valenciennes elleni Euroliga-mérkőzésen, melyet a Pécs 80-72-re megnyert.

Anderson 37 percet játszott, 22 pontot dobott, 12 dobásából 9, 4 büntetőjéből mind a 4 bement, s még leszedett 4 lepattanót is. Az amerikai 12,5 pontos és 5,8 lepattanós átlagával a MiZo legjobbja a nemzetközi kupasorozatban.

- Tudja, hogy csütörtökön Európa, de talán a világ legjobb centere, a belga Ann Wauters ellen remekelt?
- Mondták a csapattársaim, hogy szeptemberben, a görögországi Európa-bajnokságon az ő életüket is megkeserítette.

- Minek tulajdonítja, hogy egyre jobban megy a játék?
- Annak, hogy kezdem megszokni az itteni viszonyokat. A pályán és azon kívül is.

- Mire gondol?
- Arra, hogy Amerikában jobban eltűrik a kemény játékot, mint itt. Kezdetben pillanatok alatt összejött az öt személyi hibám, most már végig tudom játszani a mérkőzéseket.

- És a pályán kívül?
- Kezdem megismerni a várost. Sokat járok a barátnőimmel, Allison Tranquillivel és Albena Branzovával az Elefántos nevű étterembe.

- Tudja, hogy edzőjének, Rátgéber Lászlónak korábban sohasem volt szerencséje az amerikai légiósokkal?
- Ezt nem tudtam, de mi jól megvagyunk egymással. Sőt, kimondottan kedvelem Lacit. Nekem az olyan edzők "jönnek be", akik igazi egyéniségek. Márpedig Laci az. Mellette nem lehet unatkozni.

- Az biztos. Eszébe jut néha az athéni olimpia?
- Nem nagyon. Tudja, itt, Pécsett egy kicsit felfújták a jelentőségét annak, hogy kaptam egy levelet az Egyesült Államok kosárlabda-szövetségétől. Szó sincs arról, hogy bekerültem volna a Dream Teambe, az olimpiára készülő amerikai válogatottba. Mindössze annyit jelent az a levél, hogy engem is lajstromba vettek, azaz figyelmek, de több tucatnyi honfitársammal ugyanez a helyzet.

- Mit gondol, meddig juthat a Pécs az Euroligában?
- Nekem határozott célom, hogy bejussunk a Final Fourba, s ott meg is nyerjük az egész sorozatot.

Ch. Gáll András