Vágólapra másolva!
A nőikosárlabda-bajnokság őszi rajtja előtt a szakemberek és a laikusok négyes versenyfutást jósoltak az aranyéremért a címvédő MiZo-Pécsi VSK, az Euroleasing-Orsi Sopron, a Szolnoki MÁV-Coop és a Diósgyőr csapatai között. Bár nyolc forduló elteltével még botorság lenne messzemenő következtetéseket levonni a végkifejletet illetően, az azért már látszik, hogy a Pécs a megerősödött riválisokkal szemben is tartja vezető pozícióját. A baranyaiak a múlt heti, szolnoki szűk siker után vasárnap a Lauber Dezső-sportcsarnokban 71-51-re ledarálták a Diósgyőrt, míg Sopronban a Szolnok 64-61-re megverte a másik Euroliga-résztvevőt, az Orsit.

A pécsi összecsapás kezdettől fogva a házigazda szája íze szerint alakult.

"A meccs előtt azt mondtam a lányoknak, hogy ha sikerül 60 pont alatt tartanunk a Diósgyőrt, akkor biztosan nyerünk. A DKSK a magyar mezőny egyik legjobban támadó együttese, egy hete 91 pontot dobott a Sopronnak" - mondta Rátgéber László, a Pécs és a magyar válogatott edzője.

- Akkor ezek szerint 40 pont van a Pécs és az Orsi védekezése között...
- A számok alapján igen, de a végeredmény fölényesebb, mint amit a játék képe mutatott. A végén húztunk el húsz ponttal. Anderson és Iványi viszi a hátán a csapatot, most már hetek óta. Előbbi 22 pontot szerzett, utóbbi 11-et, s volt még 9 gólpassza és 3 szerzett labdája. Anderson több pontot gyűjtött, mint az ellenfél öt centere és magasbedobója együttvéve. Eördögh Edit ugyan 21 pontot dobott a Diósgyőrben, de ehhez 40 percre volt szüksége, és 16 dobásából csak 5 talált célba.

- Csütörtökön a Szamarát fogadják Euroliga-rangadón...
- Senkit se tévesszen meg, hogy idegenben megvertük az orosz sztárcsapatot, attól ők még nagyon erősek Korsztyinnal, Sztyepanovával és az amerikai nagyágyúkkal. Sajnos, Ambrus Erzsébet már hetek óta csak szenved, annyira fáj az Achillese, nincs időnk arra, hogy kikúráljuk. Egyébként nem akármilyen hetet kezdtünk: most a Diósgyőr, aztán a Szamara Pécsett, végül vasárnap Sopronba utazunk az Orsihoz.

Oda, ahonnan a Szolnok nem kis meglepetésre hárompontos győzelemmel távozott. A soproniak honlapján a következő, sokat sejtető cím állt: "Nem nyerhettünk...", valamint az, hogy "fiatal csapatunk (...) kikapott a kőkemény játékkal, és hátszéllel rendelkező Szolnoktól".

- Ez mit jelenthet? - kérdeztük Tapodi Pétertől, a Szolnok edzőjétől.
- A meccs közben és utána is elégedetlenek voltak a házigazdák a bíráskodással, de hogy miért, azt nem tudom, ugyanis inkább bennünket sújtottak a játékvezetők.

- Amúgy hogyan játszottak?
- Hol jól, hol rosszul. 7-0-lal kezdtünk, aztán a Sopron átvette a vezetést. A végén jobban összpontosítottunk.

- Feljebb emelték a célkitűzést a jó szereplés hatására?
- Dehogy emeltük, most is a dobogó a cél. Szerettünk volna legalább egy idegenbeli győzelmet aratni a rangadóink közül, ez most sikerült, de jövő héten Diósgyőrben roppant nehéz dolgunk lesz.

- Sokan már most egy Pécs-Szolnok döntőről beszélnek...
- Ne siessünk annyira. Az az igazság, hogy még nem érett össze a csapatunk. A kezdő ötösben három új játékosom van Englert, Csákány és Bjelica személyében, idő kell, mire a sok jó kosarasból csapat lesz.

Ch. Gáll András