Vágólapra másolva!
Sarunas Jasikevicius eddig sem tartozott az ismeretlen kosarasok közé, ám amit az athéni olimpia csoportmérkőzései során az Egyesült Államok ellen produkált, az minden képzeletet felülmúlt. A hajrában 111 másodperc alatt 12 pontot szerzett, összesen 28-at, és szinte egymaga vezette 94-90-es győzelemre csapatát. A 192 centis, 28 éves hátvéd jelenleg az izraeli Maccabi Tel-Aviv kosarasa, de - állítólag - 2005 nyarán visszatér korábbi sikerei színhelyére, Barcelonába. Méghozzá nem bagóért: minden idők legborsosabb európai szerződéséért. Három évre összesen 19,5 millió dollárt kap, azaz évi 6,5 milliót.

A Maryland egyetemen végzett gólzsák azon a feledhetetlen, augusztus 21-i mérkőzésen 2 perc 47 másodperccel a lefújás előtt, 84-81-es amerikai vezetésnél látott munkához. Ekkor bevert egy lehetetlen triplát, miközben faultolták, s mivel a büntetőt is értékesítette, a négypontos játékkal a baltiak átvették a vezetést 85-84-re. Az amerikaiak eladták a labdát, s 14 másodperc elteltével jött az újabb "Jasi"-tripla (88-84). Jefferson egy triplával válaszolt, de erre jött sorozatban a harmadik Jasi-hármas (91-87). Sőt, miután Jasikeviciust faultolták egy rossz amerikai támadás után, hősünk értékesítette a két büntetőt, behozhatatlan előnyhöz juttatva csapatát (93-87).

Az angolul, spanyolul és héberül (!) beszélő kosaras ott a sajtóértekezleten elmondta, eddig nem nagyon keresték az NBA-ből. Európában viszont annál kapósabb: a Barcelona - ahol korábban már lehúzott egy pár évet - szeptember elején kivetette rá a hálóját, annak ellenére, hogy 2005 nyaráig szól a játékos szerződése a Maccabihoz. Most úgy tűnik - bár Maurizio Balducci, a litván kosaras ügynöke cáfolja -, hogy a katalánok 2005-től három szezonra leszerződtették a dobógépet. Az évi 6,5 millió dolláros gázsi példa nélküli az európai kosárlabda történetében.

"Saras" hihetetlenül népszerű Barcelonában, különösen azok után, hogy 2003-ban Euroliga-győzelemre, spanyol bajnoki címre és Király Kupára vezette együttesét. Jasikevicius már négy évvel ezelőtt, a sydneyi olimpián a Team USA hóhéra lehetett volna, csakhogy az elődöntő utolsó másodpercében, kétpontos amerikai vezetésnél triplakísérlete nyomán a labda kiperdült a gyűrűből. Négy év múlva már viszont rendre a hálóban landolt...

Ch. Gáll András