Vágólapra másolva!
Vereséget szenvedett a magyar férfikosárlabda-válogatott a Körcsarnokban a világbajnoki bronzérmes Németországtól az Európa-bajnoki középdöntő ötödik játéknapján, így a szombati, Ukrajna elleni idegenbeli összecsapáson mindenképpen győznie kell a jövő évi Eb-részvételhez.

Eb-középdöntő, 5. forduló:
Magyarország - Németország 70-78 (27-18, 15-22, 15-14, 13-24)
Körcsarnok, 3000 néző
Ld.: Németh 18, Kálmán 14, Fodor 13, Czigler 8, ill. Nowitzki 27, Greene 12, Okulaja, Wucherer 10-10

A középdöntő-sorozat előtt szárnyra kaptak olyan hírek, miszerint a németek NBA-kiválósága, a sokak által a világ egyik legjobb jelenlegi kosárlabdázójának tartott Dirk Nowitzki csak addig áll hazája válogatottjának rendelkezésére, ameddig a legutóbbi világbajnokság bronzérmese ki nem harcolja az Eb-szereplést. Nos, a németek már biztosan ott lesznek a jövő évi szerbiai kontinensviadalon, ennek ellenére a Dallas center-magasbedobója elutazott Budapestre, így Zsoldos András csapatának a lehető legerősebb felállásban pályára lépő német csapattal kellett felvennie a versenyt.

I. negyed
Álomszerűen kezdett a magyar válogatott: bár a feldobás után a németek szerezték meg a labdát, ezt követően a két triplát hintő Fodor vezérletével meglódult a Zsoldos-csapat, korai időkérésre kényszerítve a vendégeket.

A megbeszélés nem segített a csoport éllovasán, továbbra is remekelt a magyar csapat: Báder támadó lepattanókat szerzett Nowitzki mellett, Kálmánt pedig a legritkább esetben sem tudták lábbal levédekezni a vendégek.

Kálmán tovább pörgött, a németek csak vergődtek, helyzet nélkül tüzeltek, egészen egyszerűen nem tudták tartani a lépést a sziporkázó magyar csapattal.

Az első negyed második felében zónavédekezésre váltottak a vendégek, amivel időlegesen megállították a száguldó magyar csapatot. Aztán túltette magát a holtponton hazai együttes, Báder ismét úr volt a palánk alatt, Németh István pedig fontos pontokkal tolta a szekeret.

II. negyed
Folytatódott a show: Németh két hármassal nyitott, amivel pillantok alatt 15 pontra hízott a két csapat közötti különbség.

Nagy rohanásra váltottak a felek, amiből sajnos a németek jöttek ki jobban: Nowitzki is betalált a 6,25-ös vonalon túlról, így tíz pontra zárkózott fel a német válogatott, Zsoldos András pedig idejét érezte, hogy maga köré gyűjtse az övéit egy kis fejtágításra.

Tovább tartott a németek lendülete - Nowitzki újabb hárompontost dobott -, és a támadásban meglehetős hullámvölgybe került magyar válogatott előnye öt pontra apadt.

A hullámvölgy sajnos kitartott a nagyszünetig, két pontot azonban így is megőrzött a magyar válogatott, így 42-40-nel vonulhattak pihenőre a csapatok.

III. negyed
A második játékrész is nagy iramban kezdődött, mindkét fél több alkalommal hibázott, majd 42-42-nél Nowitzki kosarával egyenlítettek a németek.

Fej-fej melletti gigászi csatává "fajult" a mérkőzés, majd 44-46-nál - 0-2 után - ismét vezettek a németek. Czigler nem tudott mit kezdeni Nowitzkivel, a paksi középjátékost az Albacomp ásza, Góbi váltotta.

Mészárosék nem bírtak a kőkeménnyé szigorodott vendégvédekezéssel: a harmadik játékrész első öt és fél percében mindössze két pontra volt képes a hazai csapat, így Zsoldos András időkéréssel próbálta összeszedni csapatát.

A megbeszélés sikeres volt, és Németh István, valamit a második tripláját szerző Kálmán vezérletével visszavette a vezetést a magyar válogatott.

IV. negyed
Az utolsó tíz percet a németek kezdték jobban, és Okulaja hármasával gyorsan visszavették a vezetést. Ezt követően ismét rohanás, majd egy palánkszaggató Czigler-zsákolást követően újra egyenlő volt az állás.

A paksi center lesapkázta Nowitzkit, kosarat azonban ismét a németek szereztek: Wucherer triplája után hat ponttal tartottak előrébb a vendégek.

Nem esett kétségbe a magyar válogatott, ennek jeleként Báder előbb triplát, majd duplát dobott Nowitzkiről, így egy pontra zárkózott fel a házigazda, a vendégek szövetségi kapitánya, Dirk Bauermann pedig kénytelen volt időt kérni.

A hajrában Nowitzki ismét a vállára vette csapatát, így az utolsó másfél percre négypontos előnnyel fordulhattak a vendégek, amit a végső dudaszóig megdupláztak, így megőrizték veretlenségüket.

Összegzés:
A magyar válogatott szenzációsan kezdte a mérkőzést, és szemet gyönyörködtető kombinatív játékkal valósággal szétzilálta a lomhának és nehézkesnek tűnő vendégcsapatot. A lendület egészen a komolynak tűnő 15 pontos előny megszerzéséig tartott, onnantól kezdve azonban elvitte egy kicsit a hév a remekül szurkoló hazai közönség előtt szereplő Zsoldos-fiúkat.

Kálmánék belementek egy rendkívül gyors, rohanó játékba, azonban ebből a németek jöttek ki jobban, majd szisztematikusan, németes szívóssággal megkezdték a felzárkózást. Pontról pontra faragták hátrányukat Dirk Bauermann tanítványai, így a nagyszünetre két pontra csökkentették lemaradásukat.

A második félidőben gyakorlatilag végig fej-fej mellett haladt a két csapat, a magyar válogatott egyszer sem, míg a német kétszer is el tudott lépni (mindkét esetben hat ponttal). Az első "szökést" még védte a magyar válogatott - az egész mérkőzésen káprázatosan teljesítő Cibona-légiós, Báder Márton vezérletével -, a másodikat azonban már nem, így a komoly fault után büntetődobás, kontra gyorsan dobjunk triplát párharcot - ezzel együtt a mérkőzést is - a német válogatott nyerte.

Mivel a csoport másik összecsapásán Ukrajna legyőzte Belgiumot, a magyar válogatottnak szombaton mindenképpen győznie kell a keleti szomszéd vendégeként, hogy ott lehessen a jövő évi szerbiai Eb-n.

A csoport másik mérkőzésén:
Ukrajna - Belgium 89-78

A csoport állása:
1. Németország 10 pont
2. Magyarország 7 (433-409)
3. Ukrajna 7 (371-425)
4. Belgium 6

[origo]