Vágólapra másolva!
Meszlényi Róbert talán a legtehetségesebb, legtöbbre hívatott fiatal magyar kosárlabda-edző. A Soproni Postással - egy fillér nélkül - véghez vitt bravúrja a 2002-2003-as bajnokságban a mai napig beszédtéma honi kosárberkekben, miként az elmúlt szezonban a kecskeméti férficsapattal elért szép teljesítménye is. A "hírös város" kosarasai idén még feljebb araszolhatnak a honi ranglétrán, miként azt a hét végi, zalaegerszegi Göcsej-kupa megnyerése is előrevetíti.

A kiskunságiak végigverték az egész mezőnyt, az Albacomp például csak a harmadik helyen végzett, s a döntőben a házigazda ZTE hajolt meg tévémeccsen (90-80) Meszlényi Róbert tanítványai előtt. A kecskemétiek olyan meggyőző játékot mutattak, hogy akadnak, akik a bajnokesélyesek közé sorolják a holt idényben két poszton jelentősen megerősödött gárdát.

"A center Bojan Lapov és az irányító Boros Zoltán személyében két rutinos, hazai szinte klasszisnak számító játékos került Kecskemétre, a hét tagú mag azonban változatlan. Célkitűzésünk azonban változott: minimum az 5-6. hely valamelyikét szeretnénk megszerezni az elmúlt idény 7. helyezése után, de a négy közé jutás a titkos vágyunk" - összegezte Meszlényi a zalaegerszegi tapasztalatokat.

- Lapov 36, Boros 34 éves, tényleg ekkora erősítést jelentenek?
- Igen, mert mindkettőjüket elküldték Fehérvárról, és így dacosan, nagy becsvággyal kezdték újra nálunk a kosárlabdát. Rutinjuk óriási érték.

- Alighanem önöknél kosarazik a legjobb magyarországi légiós.
- Nyilván Cory Bradfordra gondol. A 26 éves, 190 centis dobóhátvéd az Illinois egyetemen végzett 2002-ben, s 1999-ben oszlopos tagja volt a Palma de Mallorca-i Universiadén aranyérmet szerzett amerikai válogatottnak, nem beszélve arról, hogy NBA-játékjogával a Memphis Grizzlies rendelkezik. Tehát nem akárki. Ontja a kosarakat, a triplákat, egymaga is képes megnyerni mérkőzéseket. De szerencsére nincs erre szükség; akad hét jó játékosom.

- Kik a többiek?
- A kezdő ötösben Boros az irányító, Bradford a dobóhátvéd, a válogatott kerettag Horváth Ákos a bedobó, Chad McClendon a center-bedobó és a 215 centis Lapov a center. Horváth Csaba a cserénk a magas posztokon, Mérész Tamás pedig a mezőnyben. Egy hadra fogható kosarasra még nagy szükségünk lenne.

- És? Van rá remény?
- Talán igen, de nem most, hanem legfeljebb decemberben. A hármas posztra kellene egy két méter körüli játékos. Ezzel aztán el is fogyott a pénzünk.

- Kik támogatják a csapatot?
- Elsősorban a konzervgyár, aztán az önkormányzat, s persze kisebb összegekkel a helybéli vállalkozók is. Nem panaszkodhatunk, igaz, nem is dúskálunk az anyagiakban. A színvonalas szakmai munkának nincs akadálya.

- Az október 23-i bajnoki rajtig lesz még felkészülési mérkőzésük?
- Hogyne. A héten Pécsett vendégszerepelünk a nagyon megerősödött baranyaiak otthonában, majd a székesfehérvári LG- Kupán az Albacomppal is összecsapunk. Az ottani eredmény már mérvadó lesz.

Ch. Gáll András