Társoldalunk:

Vereséggel nyitottak a Vadkakasok az ULEB-kupában

2004.11.09. 19:49

A legolvasottabb európai internetes kosárlabda-magazin - a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség hivatalos online fóruma - terjedelmes interjút közöl Rátgéber Lászlóval, a MiZo-Pécsi VSK, és hivatalosan még a magyar válogatott szakvezetőjével. A cikkből kiderül, hogy bár néhány világsztár távozott a pécsiektől, megfiatalított csapatukkal is az Euroliga egyik esélyesének számítanak.

Chantelle Anderson, a csaknem kétméteres amerikai center az Euroliga címvédőjéhez, a francia US Valenciennes Olympic igazolt, míg az olimpiai ezüstérmes ausztrál válogatott hátvéd-bedobója, Allison Tranquilli is tovább állt. Előbbi távozása azonban utat nyitott a 17 éves orosz centerreménység, a 203 centis Jekatyerina Liszina előtt.

Az évek óta hazánkban élő óriás eddig figyelemre méltó teljesítményt nyújtott a magyar bajnokság hét végéig lezajlott hat fordulójában - a Pécs mind a hat meccsét megnyerte -, s csütörtökön a cseh Trutnov ellen, Lauber Dezső sportcsarnokban az Euroligában is bemutatkozik.

Búcsú a válogatottól

A sors iróniája, hogy Rátgéber éppen most búcsúzik a válogatottól. Bár döntése - hogy nem hosszabbítja meg szerződését - még nem hivatalos, de már véglegesnek tekinthető, hogy nem ő marad a szövetségi kapitány. A szeptemberi, balsikerű Eb-selejtező után megbízatása lejárt, és ő úgy határozott, a jövőben csak a MiZo-Pécsi VSK csapatával dolgozik. A hivatalos döntés a november 18-i MKOSZ-elnökségi ülésen várható. Rátgéber utána is segíti a nemzeti együttest, szaktanácsadói minőségben.
Rátgéber utódja a szövetségi kapitányi tisztségben Tapodi Péter (a Szolnok edzője), Tursics Sándor (az ifjúsági válogatott szakvezetője) és Sterbenz tamás (a junior válogatott edzője) közül kerülhet ki.

"Még csak 17 éves, de több mint két méter magas, és óriási tehetség. Itt az ideje, hogy Európa is megismerje. Szerintem nemcsak a kontinens, hanem az egész világ legjobb játékosa lehet belőle, annyira tehetséges. Már ebben a kiírásban komoly meglepetést fog okozni az ellenfeleknek" - állítja a 38 éves mester.

Rátgeber ugyancsak tanúja volt Semsei Barbara (18) és Bujdosó Nóra (19) áttörésének az eddigi bajnoki mérkőzéseken. Csütörtökön ők is szóhoz juthatnak, a még mindig sérült Keller Annamária és az Achilles-ín műtéten átesett Ildikó Szakács helyetteseként.

Persze a csapat szekerét még mindig elsősorban a tapasztalt, sokszoros válogatott veteránok húzzák. Iványi Dalma, aki az elmúlt szezonban az Euroliga-bronzérmes Pécset képviselte a sorozat All-Star ötösében, az irányító posztján továbbra is nélkülözhetetlen. Szvitlana Bojko, az ukrán dobóhátvéd ugyancsak a csapat erőssége, s ezt mindketten bizonyíthatják csütörtökön a Loko Trutnov ellen.

Korie Hlede, a horvát hátvéd is Pécset választotta - amikor nem segédedzősködik a WNBA-ben, s a rutinos szerb center, Daliborka Vilipic is Rátgéber csapatában játszik. Hlede korábban, a Utah Starzzban Iványi klubtársa volt, Vilipic pedig évekkel ezelőtt a Pécs nagy hazai riválisát, a GYSEV-Sopront erősítette.

"Vilipicet még az egykori Jugoszláviában fedeztem fel, ő később öt évet Magyarországot játszott, mielőtt elszerződött volna Pármába" - mondja Rátgéber, aki 1986 és 1993 között  szülővárosában, az újvidéki Vojvodina csapatánál edzősködött, mielőtt Pécsre érkezett volna."Daliborkának tehát nem lehetnek nyelvi nehézségei, és máris villámgyorsan beilleszkedett a csapatba."

Rátgéber tizenkettedik évadját tölti Pécsett. S jóllehet 1993 óta uralja csapatával a magyar nőikosárlabda-sportot - érkezése óta hét-hét bajnoki cím és Magyar-kupa győzelem jelzi munkálkodása eredményét -, a nagy álom, az Euroliga-arany eddig elkerülte őt. Igaz, van két bronzérem, de talán a 2004-2005-ös kiírásban a trófeát is sikerülhet elnyerni.

"Tényleg sikeres tizenegy év volt. A csapatot az ismeretlenségből bevittük a földrész elitjébe. Ma már ott tartunk, hogy nem sok jobb nőikosárlabda-csapat létezik a Pécsnél, és éppen ezért szívesen jönnek hozzánk a legjobb játékosok is."

Ha ebben a szezonban sikerül valóra váltani a nagy álmot, az Euroliga-trófea elnyerését, akkor abban oroszlánrésze lesz a páratlan pécsi közönségnek. "A jobb mérkőzéseken 4-5000 néző zsúfolódik be a csarnokunkba. Jó látni, mennyire fontos a pécsieknek a női kosárlabda. Ezt tavasszal is bebizonyították, amikor mi rendeztük a Final Fourt. Nemrégiben kötöttünk hároméves szerződést egy komoly szponzorral, sok fiatal tehetségünk van, s a város is mögöttünk áll. Remélem, ez a nézőszámban is megnyilvánul majd."

Rátgéber azonban éppen eléggé tapasztalt, öreg róka ahhoz - 38 évesen... -, hogy tudja: az euroliga kieséses szakaszában bármi megtörténhet. "21 csapat indul idén, és ezek közül bármelyik bekerülhet a legjobb 16 közé. Így hát lehetetlen megjósolni a végső győztes kilétét. A lényeg: februárban legyünk jók. A negyeddöntő elérése a minimális célunk, de a Final Fourba kerülés, sőt, a trófea elnyerése sem lehetetlen."

Ch. Gáll András

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK