Vágólapra másolva!
Az utolsó negyedben mutatott harcos, jó játékkal, tizenhét pontos hátrányról is sikerült megszorítania a Debreceni Vadkakasok kosárlabdacsapatának a PAOK Szalonikit, ám végül a görögök 77-69-re, idegenben is nyerni tudtak az ULEB-kupa első fordulójában. A magyar csapat legeredményesebbje a 22 pontos Patrick Lee volt.

eredmény, ULEB-kupa, 1. forduló
Debreceni Vadkakasok - PAOK Szaloniki (görög) 69-77 (16-22, 12-22, 17-18, 24-15)
pontszerzők:
Lee 22/9, Toya 16/1, Szendrei 10, Lóránt 6, Bukva 4, Horváth 4, Wylie 4, Trummer 3/3, illetve Vassziliadisz 20/12, Gagaludesz 15/6, Nielsen 13/3, Tamir 9/3, Koronidisz 6/6, Basminov 6, Vasszilopulosz 5/3, Maye 3

Sporttörténelmi kosárlabda-mérkőzésre készült a Debreceni Vadkakasok együttese, amely a második számú európai sorozatban, az ULEB-kupában első összecsapását vívta. A helyszín a Főnix-csarnok, az ellenfél pedig a neves PAOK Szaloniki volt.

A 19-szeres görög bajnok természetesen a találkozó esélyesének számított, a nemzetközi keretben akadt orosz (Basminov), ausztrál (Nielsen), izraeli (Tamir) és amerikai (Maye) kosaras is. Meglepetésként hatott viszont, hogy az együttes nem hozta el Magyarországra legjobb játékosát, a bosnyák Damir Mulaomerovicot, aki két éve már Euroliga-győzelemhez segítette a Panathinaikoszt.

A találkozót jól kezdte a Debrecen, Lee egy duplával köszönt be, ezt Szendrei három ponttal toldotta meg, s mivel a vendégek pontatlanok voltak a támadás-befejezéseknél, még a negyed felénél is a magyaroknál volt az előny (10-6). A hátralévő öt perc azonban teljesen ellentétes előjellel folytatódott, Vassziliadisz hét, Basminov hat pontig jutott, a 6. percben átvette a vezetést a PAOK (10-11), és a negyed végére 22-16-os előnyre tett szert.

Kis pihenő után a jól működő zónavédekezés megtette hatását, Lóránt vezetésével sikerült a felzárkózás (20-22), Trummer és Lee triplából köszönt be, a 15. percre összejött az egyenlítés (26-26). Összekapta magát gyorsan a PAOK, Tamir egy duplát és egy triplát, Koronidisz szintén egy hárompontost dobott, nem is akadt más választása Ráthonyi Tamás vezetőedzőnek: 34-26-os hátránynál időt kért.

Azonban ez nem segített, a görög együttes gyakorlatilag négy perc alatt eldöntötte a mérkőzés sorsát is, hiszen amíg 26-26-ról a Vadkakasok kettő pontot gyötörtek az ellenfél gyűrűjébe, addig 18-at (!) kaptak. A félidő 44-28-as PAOK-vezetéssel zárult.

A második játékrész elején ismét szerephez jutott az a Roman Horvat, aki egyetlen árva pontot sem szerzett az első játékrészben. Sikerült is felkapaszkodni tíz pont közelébe, ám Vassziliadiszt nem lehetett tartani, a görög kosaras a harmadik negyed végére már 20 pontot jegyzett (45-62).

Mínusz tizenhétről már nem várhatott csodát sem a hazai csapat, sem a közönség, ám Lee, Toya s főleg a Svájcból hazatért Szendrei eredményesen harcolt, s 66-56-ra sikerült felkapaszkodni. Négy perccel a lefújás előtt még időt kért a görög mester, Lee biztosan értékesítette a büntetőket, ám a rutinos görögök nem engedték ki kezükből a győzelmet (69-77).

Ráthonyi Tamás, a Debrecen vezetőedzője: "Egészen más ritmusban játszott az ellenfél, nekünk sajnos hiányoztak a távoli dobásaink. Akadozott a támadójátékunk, nem vagyunk hozzászokva ehhez a stílushoz. Sokat kell még dolgoznunk."

A Debrecen legközelebb november 16-án, hazai pályán a német Alba Berlin ellen lép pályára.

a csoport másik mérkőzésén:
Spirou Charleroi (belga) - BCM Gravelines (francia) 96-79