Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda NB I két még veretlen csapata találkozik szombaton 18 órakor, Székesfehérváron. Az Albacomp-Debreceni Vadkakasok rangadó a hétvége sportcsemegéje lehet, ha a két gárda hasonló formát mutat, mint a hétközi Európa-kupa meccseken. A fehérváriak Portugáliában győztek, s a hajdúságiaknak is nyerési esélyük volt a klassziscsapatnak számító Alba Berlin ellen.

"Nagyot hajtottunk a Belenenses otthonában, tízpontos hátrányból álltunk talpra, s ez sokat kivett a fiúkból, miként a hosszú, bonyolult utazás is. Nagy kérdés, hogy mennyire tudták kipihenni magukat" - mondta Farkas Sándor, a házigazda szakvezetője.

- Ki a rangadó esélyese?
- Azt nem tudom, csak azt, hogy győzni akarunk. Idehaza valamennyi mérkőzésünket szeretnénk megnyerni.

- Pedig nemrégiben azt nyilatkozta, hogy - papíron feltétlenül - gyengébb az Albacomp, mint tavaly volt.
- Ezt most is tartom. Szerényebb költségvetésből gazdálkodunk, s csupán Góbi, Spivey és Bencze Zoli maradt meg a tavalyi keretből, lényegében vadonatúj csapatot kellett építenem. Nem beszélve arról, hogy a súlyos sérülést szenvedett Bencze is hosszú időre kidőlt a sorból. Az elmúlt szezonban parádés alapszakaszt produkáltunk, 24/2-es mérlegünk önmagáért beszélt. Sajnos, a rájátszásban megbotlottunk.

- A pénz nem mindig áll arányban az eredménnyel...
- Idén ebben reménykedünk.

- Miben jobbak a Debrecennél és miben gyengébbek?
- A kezdő ötösünk talán még jobb is, mint ellenfelünké, nekik viszont végtelen hosszú a cserepadjuk, a második ötösük is egy jó kis csapat lenne, amely esélyes a playoffba jutásra.

A Vadkakasok vasárnap kinevezett vezetőedzője, az egykori NBA-sztár Robert Reid bajnoki mérkőzésen most mutatkozik be a gárda kispadján. "Alaposan kielemeztük az Albacomp játékát a videofelvételek alapján, olyannyira, hogy a legutóbbi edzésen a kezdő ötösünk volt az Albacomp kezdőötöse: például Lee személyesítette meg Spiveyt, Szendrei Jóska pedig Youngert. A cserékkel vívtak egy meccset" - avatott be Reid a debreceni felkészülés rejtelmeibe.

- Mivel kerekedhetnek felül az ellenfélen?
- Azzal, hogy "ledaráljuk" őket, a hosszabb cserepadunknak köszönhetően nagyobb iramot tudunk diktálni. Adott esetben Lóránt Péter és Horvat is kulcsszerepbe kerülhet, mint például az Alba Berlin ellen.

- Nem izgul?
- Dehogynem. Igaz, hogy a nyolcvanas években két NBA-döntőt is játszottam, de most Debrecen a hazám, és a Vadkakasok fontosabb csapat számomra, mint a Houston Rockets. Nem is érdekel, hogy kikaptak 93-92-re a Knickstől. Meg kell mondanom, Debrecenben sokkal jobban bánnak velem, mint annak idején Houstonban.

- Gondolja, hogy sikerül a saját képére formálnia a Vadkakasok alakulatát?
- Ezen dolgozom éjjel-nappal. Talán már szombaton meglesz az eredménye.

Ch. Gáll András