Vágólapra másolva!
Csemegézhetnek az ínyencek: ennyi női kosaras világsztár talán még sohasem járt egyidejűleg Magyarországon, mint ahányan e héten érkeznek Pécsre és Szolnokra. Az Euroliga kilencedik fordulójában szerdán a Szolnok (C csoport) a Szamara gárdáját, a 21 tagú mezőny egyetlen veretlen csapatát fogadja, csütörtökön pedig a MiZo-Pécsi VSK (B csoport) a Dinamo Moszkvát, amely eddig hat győzelem mellett két vereséggel rendelkezik. A harmadik magyar euroligás, az MKB-Euroleasing Sopron (A csoport) Ukrajnába utazik, ahol szerdán a Kozacska Zaporozsjéval csap össze.

Ragadjunk le az első két összecsapásnál: ha a vendégek legjobb összeállításukban érkeznek, akkor a legutóbbi, 2003-as Eb orosz aranyérmes válogatottjának összesen hét kulcsjátékosa (Artyesina, Korsztyin, Sztyepanova, Scsegoljeva, illetve Sakirova, Rahmatulina, Baranova), két amerikai olimpiai bajnok (Sheryl Swoopes és Sue Bird), egy idei WNBA-bajnok (a cseh Vodickova) és egy korábbi WNBA-aranyérmes (a kongói Mabika) lép a szolnoki, illetve a pécsi parkettre.

S akkor még nem is említettük a 2001-es Európa-bajnok francia Lawsont, földrészünk legjobb centerét, a belga Wauterst és a két évet Sopronban lehúzó kétméteres középjátékost, Zakaluzsnaját. Amúgy a Szamara a földkerekség leggazdagabb női kosárcsapata, orrhosszal megelőzve a Dinamo Moszkvát.

A szolnokiak dolga ígérkezik nehezebbnek, egyrészt azért, mert talán a Szamara valamivel erősebb, mint a Dinamo, másrészt a Tisza-partján Papp Krisztina, Angela Djelmis és Farkas Andrea is sérüléssel, illetve betegséggel bajlódik.

"Ez csak az egyik probléma, s talán a kisebb" - magyarázta Tapodi Péter vezetőedző. "A nagyobbik a pénztelenség. Ugyan a közelmúltban rendezte a menedzsment a játékosokkal és velem szemben fennálló tartozás egy részét, de van még elmaradás bőven. Márpedig ilyenkor senki sem képes száz százalékig a meccsre összpontosítani. Nem beszélve arról, hogy legjobbjainkat elkezdték csábítani itthonról és külföldről. Mindenesetre négy, hátralévő csoportmérkőzésünk közül legalább egyet meg kellene nyernünk ahhoz, hogy biztosan továbbjussunk, de szerencsés esetben akár még négyszer is kikaphatunk."

A szolnoki összecsapás kuriózuma mindenképpen a 33 éves Sheryl Swoopes szereplése lehet: a csinos amerikai hölgy egyike a kosártörténelem három, háromszoros olimpiai bajnokának. (A másik kettő honfitársnője, Dawn Staley és Lisa Leslie.) 2004. november 17-én, a két csapat szamarai találkozóján az oroszok 82-44-re nyertek.

Ha a Szolnok nem is, a Pécs mindenképpen a győzelem esélyével veszi fel a versenyt orosz riválisával. Főleg "saját jogon", merthogy erősebb Fűrész Emőkééknél, másrészt meg azért, mert könnyen lehet, hogy Baranova és Sakirova sérült - múlt héten mindenesetre még egyikük sem játszhatott.

"Hogy még véletlenül se állhassunk ki hiánytalanul a nagy rangadóra, arról Korie Hlede gondoskodott: horvát hátvédünk bal vádlijában izomrostszakadást szenvedett, egy hónapig nem játszhat. Pedig ha megvernénk a Dinamót, s ezzel visszavágnánk a novemberi 63-56-os vereségért, akkor jó esélyünk lenne a csoportelsőségre", merengett Rátgéber László, a Pécs szakvezetője. "Nagy kár Hlede kieséséért, mert zökkenőmentesen illeszkedett be a csapatba, támadásban és védekezésben is gyorsan alapemberré nőtte ki magát."

Az Euroliga szabályai szerint mindhárom csoportból az első öt-öt helyezett léphet tovább, plusz a legjobb hatodik, így alakul ki a tizenhatos mezőny. Ott pedig már kieséses alapon folyik a küzdelem, keresztbejátszás formájában. Ezért nem mindegy, hogy ki hányadik helyen kvalifikálja magát.

A Szolnok-Szamara és a Kozacska-Sopron mérkőzés szerdán 18 órakor, a Pécs-Dinamo Moszkva találkozó csütörtökön 18 órakor kezdődik.

Ch. Gáll András