Vágólapra másolva!
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége új eljárásra kötelezte a Női Hivatásos Ligát, amely január 12-én tartozásai miatt kizárta a Ventwest-Foton Sopron együttesét az NB I-ből.

A klub a liga döntése után felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az MKOSZ-hez, amely ezt követően hozta meg határozatát. A rendkívüli jogorvoslati lehetőségnek nem volt halasztó hatálya, így a soproniak 16-án nem léphettek pályára az Atomerőmű-Szekszárd ellen.

"A határozat értelmében visszakerültünk a tabella 8. helyére, a liga pedig várhatóan a szerdai ülésén tárgyalja meg a részleteket. Az ügy pikantériája, hogy szombaton a kiírás szerint éppen a másik Sopronnal játszunk bajnokit" - mondta Fűzy András ügyvezető.

A női alszövetség december 8-án szankcionálta először a Fotont, ugyanis a csapatot működtető gazdasági társaság határidőre nem fizette ki a város másik klubjával, az MKB-Euroleasing Sopronnal szemben fennálló 2 millió forintos adósságát. Ezért az együttes november 10-e után lejátszott mérkőzéseinek eredményét megsemmisítették, s egyaránt 20-0-s különbséggel az ellenfelek javára igazolták. Mivel a tartozás rendezésére a továbbiakban sem került sor, ezért a versenybizottság a kizárás mellett döntött, ezáltal a csapat összes eddigi eredményét törölte.

A Foton szerint azonban a két soproni egyesület között tavaly júniusban megkötött, öt kosaras kölcsönadásáról szóló szerződés eleve érvénytelen, mivel a megállapodás idején egyikük játékjogával nem az MKB rendelkezett. A jelenlegi idényben a többi négy érintett sem szerepelt a csapat színeiben.