Vágólapra másolva!
Az idegenbeli diadal után a MiZo-Pécsi VSK hazai pályán is nagyszerű győzelmet aratott a francia Bourges felett a nőikosárlabda-Euroliga 12. fordulójában.

Euroliga, 12. forduló, B csoport:
MiZo-Pécsi VSK - Bourges (francia) 80-60 (18-12, 23-17, 21-9, 18-22)
Pécs, 4000 néző
pontszerzők: Branzova 24/12, Károlyi 17/9, Dapo 14/6, Béres 9, Vilipic 7, Iványi 5/3, Fegyverneky 2, Lisina 2, illetve Palau 22/6, Jekabsone 19/12, Drljaca 7/3, Dumerc 5/3, Reghaissia 4, Krawczyk 2, Godin 1

A 7/2-es mutatóval érkezett Bourges-ból hiányzott az első számú center, a szerb-montenegrói Bjedov, míg a 8/1-es mérleggel kiemelkedő Pécsben Szakács, Hlede és Keller szerepelt a sérültlistán.

A két hónapja Franciaországban 63-57-re győző PVSK bolgár centere, Branzova már a 17. másodpercben magadta az alaphangot egy triplával, és a körülményesen játszó ellenfél a nyitónegyed végére hatpontos hátrányba került.

A hazaiak légiósa a folytatásban is ontotta a kosarakat, hamarosan csatlakozott hozzá a téli szünetben érkezett szerb-montenegrói Dapo is, miközben a háromszoros Euroliga-győztesnél csak a lett Jekabsone remekelt. A félidőben 41-29 volt az állás.

Az első 20 perc statisztikájából kitűnt, hogy a baranyaiak szenzációs védőmunkájuk mellett 61 százalékosan céloztak a mezőnyből a rivális 33-ával szemben, míg a lepattanócsata 11-7-re állt a nagyszünetben.

Térfélcsere után maradt a nyomasztó hazai fölény, Branzova - a mezőny legjobbja - mindenhonnan betalált, az előny pedig csakhamar 20 pont fölé nőtt. Ezzel gyakorlatilag eldőlt a találkozó, melyen a francia sztárcsapat a vártnál jóval kisebb ellenállást tanúsított.

A hajrában a rivális már láthatóan feladta a meglepően egyoldalú küzdelmet, így a közönség vastapsától kísért Rátgéber-gárda begyűjtötte kilencedik sikerét a sorozatban.

Az A csoportban szereplő MKB-Euroleasing Sopron két fordulóval a csoportselejtezők vége előtt a negyedik helyen várja a folytatást. Az első szakasz után a három hetesből az első öt csapat léphet tovább a nyolcaddöntőbe, kiegészülve a legjobb hatodikkal.

Az A csoport állása:
1. Brno 19 pont/10 mérkőzés
2. Vilnius 18/10
3. Valenciennes 16/10 (709-644)
4. Sopron 16/11 (847-828)
5. Zaporizzsja 15/11
6. Kraków 14/10
7. Szanktpetyerszburg 10/10

A háromszoros Euroliga-bajnok francia Bourges húsz pont különbségű (80-60) legyőzése akkor is bravúros teljesítmény a MiZo-Pécsi VSK női kosárlabda-csapatától, ha ez a Bourges azért nem azonos azzal a gárdával, amely gyakorlatilag uralta az elmúlt évtizedet a legrangosabb európai nőikosárlabda-sorozatban.

A magyar bajnok emberi számítás szerint - ha begyűjti az utolsó körben a harmatgyenge Sporting Athén elleni kötelező győzelmet - már megnyerte csoportját, s összesítésben is ott lesz a legjobb négy között, ami persze nem azonos a Final Fourral.

Rátgéber László már Villányból nyilatkozott az [origo]-nak, másfél órával a lefújás után. "A franciák tudták, hogy Iványi Dalma a kulcsemberünk, ezért végig óriási nyomás alatt tartották. Ennek végső soron örültünk, mert így a többiek, elsősorban Branzova és Károlyi azt csinálhattak, amit akartak, bolgár centerünk például szinte nem is tudott hibázni. Kinyíltak a kapuk" - mondta a 38 éves mester.

- Ha úgy tetszik, átvitt értelemben is. Hiszen elméletileg kikövezett út vezet innen a Final Fourba.
- Tulajdonképpen igen, végig miénk a pályaelőny, "csak" a hazai mérkőzéseinket kell megnyernünk, s akkor ott vagyunk az álmok birodalmában. Immár harmadszor. Hadd említsek egy sokatmondó statisztikai adatot: most találkoztunk tizenötödször a Bourges-zsal, és 8/7-re módosult a mérlegünk!

- Úgy tűnt, már nem is izgul annyira, mint régebben.
- Bevallom, időnként már csak hátradőltem, és élveztem a játékot. Korábban ez nem igazán volt jellemző rám. Azért, amikor a negyedik negyedben egy kicsit lazítottunk, leteremtettem a játékosokat.

- Mit szól Branzova szédületes teljesítményéhez?
- Albenának olyan a csuklója, mint talán senki másnak a világon a centerek közül. Tőle nem szokatlan az ilyen produkció. Azt azért elárulnám, hogy a hétvégén a BEAC ellen pihentettem, hadd játsszon csütörtökön frissen, okosan kell gazdálkodni egy rutinos játékos erejével.

- Szokott gondolni az Euroliga megnyerésére?
- Ha most azt mondanám, hogy nem, azt úgysem hinné el. Így inkább azt mondom: engem nem érdekel az Euroliga megnyerése, csak az, hogy mindig ilyen hangulat uralkodjék a csarnokban, mint most. Igen ám, csakhogy amikor ilyen a hangulat, így tombol a közönség, akkor nem tud nem nyerni a csapat. S ha mindig nyerünk, akkor úgyis a miénk lesz a trófea...

Albena Branzova, a 192 centis bolgár center úgy szerzett 24 pontot - mellette szedett 6 lepattanót és blokkolt két dobást valamint ellopott két átadást -, hogy triplából 4/4, duplából 5/6, büntetőből 2/3 volt a mérlege.

- A meccs előtt sejtette, hogy nem fog tudni hibázni?
- Őszintén szólva nem, ugyanis az utóbbi mérkőzéseken nem játszottam kirobbanó formában. Viszont igyekeztem összpontosítani, a feladatra fókuszálni minden idegszállal. Nem ma kezdtem a szakmát, tudom, hogyan kell készülni egy fontos rangadóra. Az apró részletek roppant fontosak, ha azokat nem hibázom el, akkor a nagy egész is jó lesz.

- Jól jött a hét végi pihenő?
- Persze, hogy jól jött, és a pénteki szünet is jól fog jönni.

- Ön szerint is egyre jobb lesz a Pécs?
- Én is így érzem.

- Gondol a végső győzelemre?
- Persze, hogy gondolok, mert mindig kell egy cél, és az a kupagyőzelem. Ám van már annyi rutinom, hogy tudjam: mindig csak a soron következő mérkőzésre szabad figyelni.

- Önnek a tavalyi volt élete első Final Four-szereplése?
- Igen, és szerintem azért nem nyertük meg a négyes döntőt. Idén, több tapasztalattal, rutinnal felvértezve már esélyesebbek leszünk.

Ch. Gáll András

[origo]