Vágólapra másolva!
Amint az várható volt, az ötödik mérkőzésen dől el a 73. magyar férfikosárlabda-bajnoki cím sorsa. Az Atomerőmű SE és a Debreceni Vadkakasok a finálé első négy összecsapásán megosztozott a győzelmeken - mindenki nyerte hazai meccseit, mellesleg a hajdúságiak valamennyi mérkőzésükön diadalmaskodtak ebben a szezonban saját közönségük előtt -, s ha ez a tendencia folytatódik, akkor 2002 után másodszor lesz aranyérmes a paksi gárda. A debreceniek azonban fogadkoznak: felborítják a papírformát.

A paksiak a sorozat harmadik mérkőzését óriási bravúrral nyerték, a sérült amerikai Chris Monroe, és a menet közben megsérülő, és a sorból kidőlő cseh Jan Pavlik nélkül, aztán pénteken Debrecenben nem tudtak ellenállni az utolsó szalmaszálba kapaszkodó Vadkakasoknak.

"Monroe-nak és Pavliknak is azt mondta az orvos, hogy játszhatnak, s ők égnek is a vágytól, ettől függetlenül ez még nem jelenti azt, hogy játszani is fognak. A kezdő sípszó előtt döntünk erről, velük közösen" - mondta Zsoldos András, a Paks edzője, aki ötödször lehet bajnok edzőként, ha vasárnap diadalmaskodik csapata.

- Nyilvánvalóan növeli a Paks esélyeit, hogy otthon lép pályára. A döntőben eddig mindig a hazai csapat nyert.
- Ez tagadhatatlan, jómagam is nagy jelentőséget tulajdonítok a hazai pálya előnyének, hiszen az egész alapszakaszban ezért küzdöttünk. Ettől függetlenül ezer sebből vérzünk, Mészáros Zalán és Czigler László is könnyebben sérült, azaz nagyon várjuk már e maratoni szezon végét.

- Mit csináltak szombaton?
- Jóformán semmit, csupán egy alapos taktikai értekezletet tartottunk. Amikor kétnaponta pályára lépünk, az a lényeg, hogy a lehető legfrissebbek legyenek a játékosok a sorsdöntő összecsapásra.

Horváth Imre, a debreceniek mestere roppant egyszerű receptet adott a papírforma felborítására: "Végre egyszer el kell kapnunk a fonalat idegenben is, és ugyanúgy támadni és védekezni, mint az Oláh Gábor utcában. Akkor győzni fogunk."

- Önöknél is vannak sérült kulcsemberek: Horvat és Bukva
- Horvat harcra kész, és valójában Bukva is, de lehet, hogy utóbbit nem játszatom, hiszen pénteken bevált a négy légiósunk, melléjük csatlakozhat a szlovén dobógép.

- Mi lehet a döntő tényező?
- A fáradtság, illetve az a képesség, amellyel legyőzzük a fáradtságot. Borzasztó hosszú volt ez a szezon, minket a Falco elleni három, viszonylag sima meccs is megviselt.

A mérkőzés 18 órakor kezdődik a paksi sportcsarnokban.

Ch. Gáll András