Vágólapra másolva!
Elcsépelt fordulat, de a Szerbia és Montenegró négy városában zajló férfikosárlabda Európa-bajnokság valóban a meglepetések bajnoksága. Ki hitte volna például, hogy az első fordulóban a házigazdákat legázoló spanyolok simán kikapnak Izraeltől, hogy a csoportkör befejeztével a két veretlen csapat Litvánia és Szlovénia lesz, s hogy az olimpiai ezüstérmes olaszokat szombaton megsemmisítő oroszok vasárnap éjjel kikapnak a németektől?! Márpedig ez történt, azaz van mit elemezni a hétfői szünnapon.

Kezdjük a legizgalmasabb, ámbár színvonalában igencsak vegyes meccsel, a német-orosz örökrangadóval. Az első félidőben a németek a gyűrűt is alig találták el, 20-8-ra megugrottak a Kirilenko vezérelte oroszok, s a félidei 26-16-os eredmény mindent elmond a játék nívójáról. Nagyszünet után 33-18-nál volt a legnagyobb különbség, innen kapaszkodtak vissza foggal-körömmel a németek. Dirk Nowitzki dobta a germánok utolsó 11 pontját, s a Dallas Mavericks 213 centis óriása volt az, aki a lefújás előtt 27 másodperccel ötödik triplájával kiharcolta az 51-50-es győzelmet. A hátralévő időben az oroszok már nem voltak képesek pontot szerezni, ennek ellenére - körbeverés után - a csoport élén végeztek, s bemasíroztak a nyolc közé.

Nowitzki 24 ponttal és 19 lepattanóval fejezte be a meccset, mindkét listát vezeti a csoportkör után (26 pontos és 13 lepattanós átlaggal), eddig ő az Eb kiemelkedő alakja.

A meglepetéscsapat pedig Izrael. A csapathoz harmadszor visszahívott "tűzoltó" mester, Zvi Sherf fantasztikusan védekező társaságot rakott össze a középszerű kosarasokból. Pár napja még azt hittük, mi, magyarok is legyőzhetjük őket - nem is tűnt reménytelennek a vállalkozás -, most meg már a lettek és a spanyolok skalpja is ott fityeg Bursteinék övén. Ezek közül a spanyoloké az értékesebb, hiszen Mario Pesquera mester tanítványai az első napon agyonverték a szerbeket. Szombaton már megizzadtak a triplazáport zúdító lettek ellen, vasárnap pedig jött a mélypont, a zakó Izraeltől. Még csak nem is szoros meccsen, 85-77-re. Tal Burstein, az Euroliga-győztes Maccabi Tel-Aviv bedobója 19 pontot szerzett, a másik oldalon a pontlistát két meccs után 31-es átlaggal vezető Navarro megrekedt 9-nél, 2/10-es mezőnymutatóval.

"Borzasztó fáradt volt a csapat, főleg a Lettország elleni, hosszabbításos mérkőzés zsigerelt ki bennünket. Jól jön a hétfői szünnap" - nyilatkozta az odahaza "SuperMario" néven emlegetett Pesquera.

Litvánia, az egyik veretlen, úgy győzte le Bulgáriát 92-79-re, hogy beiktatott egy 16-0-s szakaszt a meccs elején, s 22-2 is állt már az eredményjelzőn! A balti csapat edzője, Antanas Sireika azt emelte ki, hogy a legnagyobb sztár, Jasikevicius, valamint az NBA-be szerződött Macijauskas nélkül is helytállnak a fiatalok.

Ugyanebben a csoportban a horvátok úgy verték 80-67-re Törökországot, hogy a második harmad végén és a harmadik elején kivágtak egy 34-2-es rohamot. 39-28-ra még Türkogluék vezettek, aztán 2-10-zel zárták a negyedet, s a harmadik játékrészt 0-24-gyel kezdték!
"Ilyet még nem láttam" - csodálkozott Nikola Vujcic, a horvátok egyik erőssége, aki 20 ponttal fejezte be a mérkőzést.

Vasárnap késő esti eredmények:
A csoport (Versec):
Németország - Oroszország 51-50

A csoport végeredménye:
1. Oroszország 5 pont
2. Németország 5
3. Olaszország 5
4. Ukrajna 3

B csoport (Podgorica):
Horvátország - Törökország 80-67

A csoport végeredménye:
1. Litvánia 6 pont
2. Horvátország 5
3. Törökország
4. Bulgária.

A négy csoportgyőztes - Oroszország, Litvánia, Szlovénia és Spanyolország - egyből a legjobb nyolc közé jutott, míg a második és harmadik helyezettek a hétfői pihenőnap után kedden keresztbe játszanak a nyolcba kerülésért.

A párosítás:
Németország - Törökország
Horvátország - Olaszország
Görögország - Izrael
Szerbia és Montenegró - Franciaország

a legjobb pontszerzők:
1. Dirk Nowitzki (német) 26,0
2. Juan Carlos Navarro (spanyol) 23,0
3. Filip Videnov (bolgár) 22,7

a legjobb lepattanózók:
1. Nowitzki 13,0
2. Andrej Kirilenko (orosz) 10,3
3. Felipe Reyes (spanyol) 9,7

Ch. Gáll András