Vágólapra másolva!
Az elmúlt két év veresége után ezúttal a Nyugat legjobbjai nyerték a hagyományos évzáró kosárlabdagála főmérkőzését, a Kelet-Nyugat összecsapást a budapesti Papp László Arénában.

Az est fénypontja előtt kisebb ünnepség keretében mutatták be a közönségnek a sportág hazai történetének legjobbjává választott 50 játékost, illetve 10 edzőt. Az NB I kiválóságai NBA-mintára, elsötétített teremben futottak be a parkettre, majd a csaknem hatezres közönség megcsodálta a Gáspár László által előadott himnuszt.

A párharcban 9-4-re vezető Kelet kezdett jobban, ám mivel a védekezésre egyik fél sem fordított túl nagy figyelmet, senki sem csodálkozott, hogy már a nyitónegyedben 63 (!) pont született.

Az első szünetben - mint ahogy később a többiben is - Bruce Crevier francia származású amerikai labdazsonglőr kápráztatta el a publikumot 11 gömböt pörgetve saját testén, majd folytatódott a különösebb izgalmak nélküli tripladobó- és zsákolóshow.

Előbbiben főként a hazaiak, utóbbiban pedig a túlsúlyban lévő amerikai légiósok jeleskedtek, egészen a Nyíregyházára hazatért Sitku színre lépéséig, aki egymás után négyszer is a gyűrűbe húzta a játékszert. Húsz perc elteltével 69-66 volt az állás Kelet javára, a nagyszünetben ismét az ismert énekes lépett pályára, aki a legendás Michael Jordan 23-as mezében adott minikoncertet.

A pihenő alatt rendezett tripladobó versenyt a tavalyi gála legjobbjává választott Chris Monroe (Atomerőmű SE) nyerte meg. A folytatásban a nyugatiak főként azzal voltak elfoglalva - hasztalanul -, hogy a tizedik All Star-fesztiválját taposó Stojan Ivkoviccsal hármast dobassanak, míg a túloldalon elsősorban Horváth jóvoltából sorra születtek a bravúros találatok, így a Kelet tíz pontra meglépett.

Az utolsó negyed előtt egy szombathelyi ugrócsoport színesítette a programot, majd a neves zsűritagok által elbírált zsákolóviadal következett, amelynek győztese némi meglepetésre a mezőny egyetlen amatőr tagja, az elképesztő gyakorlatokat bemutató Túróczy Tamás lett.

A negyedik felvonásban a nyugatiak elkezdtek védekezni, ráadásul Kálmán hatalmas lendületet adott társainak, így a dunántúli válogatott visszavágott a tavalyi és tavalyelőtti vereségért. A találkozó legjobbjává a szombathelyi Kálmán Lászlót választották.

Kelet-Nyugat gála:
Nyugat - Kelet 127-118 (33-31, 33-38, 27-30, 34-19)
Papp László Aréna, 6000 néző
Kelet: Bradford, Williams, Monroe, Horváth, Sitku, cserék - Mészáros, Tóth, Kelley, Gizzard, Powell, edző: Zsoldos András
Nyugat: Spivey, Archie, Ivkovic, Dénes, Green, cserék - Ocitti, Kálmán, Lopatka, Aleksic, Horváth, Bowman, edző: Völgyi Péter