Vágólapra másolva!
Egy meccs erejéig ismét a parketten láthattuk Balogh Juditot, újból Magyarországon turnézott az amerikai női válogatott. Nem a két óriás, a Pécs illetve a Sopron valamelyike adta a női alapszakasz legjobbját, Stojan Ivkovic pedig irodai munkára váltott a palánk alatti birkózásról: a pécsi férfiak szakmai igazgatója lett. 2005-höz hasonlóan a Pécs lett a női-, a Paks pedig a férfi bajnok, a pályán kívül pedig a szövetség elnökválasztási hercehurcája, a MiZo Pécs átigazolásokból történő kizárása, illetve a Vadkakasok megszűnéséről szóló hírek borzolták a kedélyeket.

Januárban érkezett a hír, hogy 2004 után ismét Magyarországra látogat a világbajnoki címvédésre készülő amerikai női válogatott. Ann Donovan csapata aztán márciusban meg is érkezett egyhetes soproni edzőtáborozására, melyet követően előbb a Sopront, majd a magyar válogatottat, végül a Pécset is magabiztosan győzte le.

Mindeközben fény derült férfi válogatottunk Eb-selejtező-csoportbeli ellenfeleire. Oroszország, Csehország és Belgium hármasa nem adott okot túl sok optimizmusra, a papírfroma pedig később sajnos be is igazolódott, Gulyásék nem jutottak tovább a kvartettből, így 2007-ben pótselejtezőn próbálhat javítani a pillanatnyilag kapitány nélküli együttes.

És hogy miért nincsen vezére a seregnek? Meszlényi Róbert, az együttest 2005. áprilisa óta irányító szakember november elején úgy döntött, hogy lemond posztjáról. A válogatottal párhuzamosan a kecskeméti Univer KSE szakmai munkáját is irányító tréner úgy érezte, hogy a nemzeti csapat nem kap kellő támogatást a szövetségtől, emellett pedig szerette volna megadni a lehetőséget az újonnan felálló sportági vezetésnek, hogy az maga válassza meg, kivel kíván együtt dolgozni.

Márciusban megvédte egy évvel korábban szerzett Magyar Kupa-elsőségét a Pécs női csapata, nem sokkal később pedig szögre akasztotta a magasszárút a baranyai férficsapat oszlopos tagja, a magyar férfi kosárlabdázás elmúlt tizenöt évének egyik legszínesebb egyénisége, Stojan Ivkovic. A 41 évesen visszavonuló center azonban nem szakadt el sem szeretett sportágától, sem utolsó profi csapatától, hiszen a klub szakmai igazgatója lett.

Áprilisban elhagyta csapatát Nikki Teasley, a Sopron világklasszis amerikai irányítója. A hűség városában nem hullattak krokodilkönnyeket a színesbőrű karmester után, hiszen a sokszoros amerikai válogatott játékos a pályán nagyon ritkán hozta azt a teljesítményt, amiért szerződtették, ráadásul többször is magatartásbeli problémák merültek fel vele szemben.

Teasley távozás után két nappal a női alszövetség némi meglepetésre a Zala Volán irányítóját, Németh Bernadettet választotta az alapszakasz legjobb játékosának. A 26 esztendős játékos aztán a nyáron Sopronba szerződött, ahol azóta az MKB-Euroleasing elsőszámú karmestereként remek teljesítménnyel igazolja az alszövetség tavaszi, és a soproni klubvezetők nyári döntését.

Forrás: MTI

Cory Bradford és Meszlényi Róbert öröme: "Kupagyőztes!"


első trófeáját szerezte meg a Kecskemét férfi csapata


Május elején tizedik női bajnoki címét szerezte meg a Pécs, két nappal később távozott is a vesztes soproniak mestere, Natalja Hejková, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ugyanekkor érkezett a hír, hogy babát vár Eördögh Edit, így a szlovák edzőnő ekkor még nem ismert utódja egy évig biztosan nem számíthat a válogatott bedobóra.

Május végén az egykori angol szövetségi kapitányt, dr. Németh Lászlót választották meg az MKOSZ elnökének. Az 54 esztendős üzletember a 15 év után távozó Bartha Ferencet váltotta, ám ekkor még nem sejthettük, hogy az ügynek lesz folytatása.

Már benne jártunk a nyárban, amikor eldőlt a férfi bajnoki cím sorsa: a címvédő Atomerőmű nagyon simán, 3-0-ra verte az Albacompot, ezzel kiköszörülte a Magyar Kupa döntőjében esett csorbát. Egy nappal később megtudhattuk, hogy a megszűnés szélére sodródott a Diósgyőr női csapata. Ekkor még úgy tűnt, hogy a miskolciak el sem tudnak indulni a bajnokságban, azonban szerencsére ez végül nem következett be.

Augusztus elején kiderült, hogy nincsen elnöke a szövetségnek. A megválasztott elnök, dr. Németh László nem kezdhette el az érdemi munkát, mivel a korábbi vezetők közül valaki megtámadta a májusi határozatot. Ügyvezető jelleggel a régi elnökség vitte tovább a sportág ügyeit egészen augusztus elejéig, amikor is Bartha Ferenc lemondott posztjáról.

Ami sportág szurkolókat is érdeklő részét illeti: Károlyi Andrea 2005-ös klubváltását követően egy újabb pécsi "ikon", Albena Branzova tette át székhelyét a mecsekaljáról Sopronba. A rendkívül technikás, távolról is jól dobó bolgár center távozása jelentős érvágást jelentett a bajnoki címvédőnek, ugyanakkor nagy fogást a Rátgéber-gárda egyeduralmának megdöntésére készülő soproniaknak.

Forrás: MTI

Ha a fináléban nem is játszhatott, Pau Gasol odáig a hátán cipelte a spanyolokat


2006-ban sem lesz világbajnok az amerikai férfi válogatottjátszi könnyedséggel intézték el

Bizonyos szempontból hasonló koreográfia szerint ért véget a női világbajnokság is. Az elődöntőben az orosz válogatott szenzációs teljesítményt nyújtva győzte le a toronymagas esélyesnek tartott Egyesült Államokat, hogy a döntőben aztán sima vereséget szenvedjen Ausztráliától.

Októberben folytatódott a "ki a szövetség elnöke?" című kvízjáték. Ezúttal a Fővárosi Bíróságé volt a szó, a végzés értelmében pedig a májusban megválasztott dr. Németh László a szövetség elnöke. Ugyancsak otóber híre, hogy a férfi válogatott Bosznia és Bulgária, míg az Eb-szereplésről hajszállal lemaradó női csapat Izrael és Bulgária ellen folytathatja a pótselejtező első körében.

November elején elküldte Gulyás Róbertet a spanyol bajnoki címvédő Málaga. A válogatott center 45 napos szeződést kapott a hispán sztárcsapattól, azonban ezidő alatt nem tudta meggyőzni a klubvezetést, hogy nélküle nem az igazi az Unicaja.

November végén Szittya Imre személyében magyar edzőt neveztek ki a német női válogatott élére. A Dombóvár férfi csapatának egykori trénere négy éven át segítette a személyes okok miatt távozó Olaf Stolz munkáját, megbízatása pedig a 2007-es Európa-bajnokság végéig szól.

Szomorú hírrel köszöntött be a december. Bár hivatalosan még nem jelentették be, minden jel arra utal, hogy Debrecenben megszűnik a férfi kosárlabda. Az elmúlt években a nagyratörő tervek mellett többször is lehetett anyagi gondokról a cívisvárosból, de ennyire tragikus még soha nem volt a helyzet. A legfirssebb hírek szerint könnyen lehet, hogy a Vadkakasok nem is tudják befejezni a bajnokságot.

December közepén befejezte Európa-kupa-beli szereplését a férfi bajnok Atomerőmű csapata. A sérülések által sújtott, a hazai bajnokságban is csak a középmezőnyben szerénykedő paksiak nem bírták a kettős terhelést, és hat mérkőzésen elszenvedett hat vereséggel búcsúztak 2006-ra a nemzetközi porondtól.