Az utolsó pillanatban mentett pontot a kéziválogatott

Vágólapra másolva!
Fölényesen hozott első félidő után összeomlott a magyar nőikézilabda-válogatott, s végül drámai csatában, egy utolsó másodpercben szerzett szabaddobásgóllal egyenlített 28-28-ra Brazília ellen.
Vágólapra másolva!

Eredmény, B csoport, 2. forduló:
Brazília - Magyarország 28-28 (12-17)
Peking, OSCG, 2000 néző
v.: Baum, Góralczyk (lengyel)
gól: Amorim 10, Nascimento 6/1, Oliveira 4, Silva 4/1, Rosas 2, Fachinello 1, Silva 1, illetve Görbicz 8/3, Kovacsicz 6, Szamoránsky 6, Tomori 3, Vérten 2, Ferling 1, Szűcs 1, Tóth T. 1
kiállítások: 12, illetve 12 perc
hetesek: 2/2, illetve 6/3

A magyar válogatott előzetesen a kötelező győzelem kategóriájába sorolta a Brazília elleni mérkőzést, amelyre a svédek elleni siker után azzal a tudattal készülődhetett, amennyiben sikerül hoznia a papírformát, félig-meddig már biztosra veheti a csoportból való továbbjutását. A dél-amerikaiak ugyanakkor egyáltalán nem ígérkeztek könnyű prédának, az első mérkőzésükön nagy csatára kényszerítették Németországot, a félidőben még egy góllal vezettek, s végül csupán kettővel kaptak ki a világbajnoki bronzérmestől.

A brazil kézilabda sokat fejlődött az elmúlt években, ami több figyelemre méltó eredményben is megmutatkozott. A jórészt Európában légióskodó játékosokból álló csapat márciuban - többek között - legyőzte Norvégiát, tavaly novemberben Franciaországot, a legutóbbi világbajnokságon pedig döntetlent ért el a későbbi aranyérmes Oroszország ellen.

A magyarok utoljára 2006 júniusában, egy brazíliai túrán játszottak hétfői ellenfelükkel, a három barátságos meccsen egy győzelem, egy vereség és egy döntetlen volt a mérlegük. Az összesített statisztika mindazonáltal fölényes magyar fölényt mutatott.

Első félidő

A magyarok kezdték a mérkőzést, Tóth Tímea lövése még elzúgott kapu mellet, egy Pálinger-védés után azonban Görbicz az ellentámadásból megszerezte a vezetést. A magyar kapus a második brazil próbálkozást is megfogta, Kovacsicz és Szamoránsky pedig egyaránt finom ejtéssel növelte az előnyt (3-0).

A remek kezdés mintha megzavarta volna Görbiczéket, Cavaleiro és Silva góljaival zárkóztak, majd Nascimento két találatával átvették a vezetést a brazilok. Hajdu János ki is kérte az idejét, röviden megnyugtatta a lányokat, ami Kovacsicz két szépen kijátszott szélsőgóljában hozta meg az eredményét (5-4).

A 9. percben Tomori javára megítélt hétméterest Görbicz értékesítette, Vérten ugyan ziccert rontott, a győri irányító azonban nem hagyta, hogy Masson túlságosan belejöjjön a védésbe, és visszaállította a háromgólos különbséget (7-4).

Pálinger ellenben annál inkább parádézott, Oliveira is csak másodjára tudta bevenni a kapuját, de Szamoránskynak erre is megvolt a válasza, miként a következő brazil gólra is (9-6).

A másik oldalon Nascimento lépett be a háromgólosok táborába, majd a lendületből betaláló Tomori köszönt be Massonnak (10-7). Időt kértek a brazilok, Hajdu János eligazításában "ütközést" és "csapdázást" kért az övéitől.

A 18. percben végre Tóth Tímea is elkapta a ritmust, góljával először vezetütnk négy góllal, majd Kovacsicz egy újabb ejtéssel tett rá még egy lapáttal.

Pálinger mintha megbabonázta volna a brazilokat, Vérten pedig egy lerohanás végés a kapus lába között szerezte a 13. magyar gólt. Santos hetesből szépített, Tomori egy váratlan lövéssel vette be kaput, 14-10-nél Pálinger ziccert hárított egy, a következő támadásnál pedig a keresztléc segítette ki.

Görbicz újabb hetesgólját a kapuscsere sem tudta megakadályozni, Pálinger pedig sokadik védése után kis híján maga is betalált, de kevéssel mellé ment a szemfüles próbálkozás. Vigasztalásképpen Görbicz előbb csípőből tüzelt a felső sarokba, majd egy világklasszis csel után vágta a labdát a kapu bal oldalába. Időközben a dél-amerikaik is lőttek kettőt (17-12), a játék képe alapján azonban sem ez, sem Görbicz félidő végén kihagyott büntetője nem adott okot az aggodalomra.

Második félidő

A szünet azonban elaltatta a válogatottat, emberhátrányból faragtak az eredményen a brazilok, majd a zsinórban kettőt bevágó, illetve egyet beejtő Amorim állította megoldhatatlan feladat elé a magyar védelmet (17-16).

Kezdett drasztikussá válni a magyar csapat összeomlása, Oliveira kiegyenlített, öt perc alatt ötgólos hátrányt dolgoztak le a brazilok. Pálinger hiába védett jól, a kipattanót rendre az ellenfél kaparintotta meg, ráadásul Görbicz ápolásra szorult egy ütközést követően, ez azonban nem gátolta meg abban, hogy bedobja a nagy nehezen kicsikart hétméterest.

Forrás: MTI

Kattintson a képgalériárt!

Az első félidőben oly magabiztos Kovacsicz kihagyta a ziccert emberelőnyben, Görbicz elhibázta a büntetőt, szerencsére Pálinger fontos védései és Szamoránsky két kontragólja tartotta a lelket az együttesben (20-18). Amorimmal szemben továbbra sem volt ellenszerünk, a nyolcadik gólját is feltűzte a léc alá, megágyazva ezzel Jacques egyenlítésének.

Kovacsicz egy kamikaze betöréssel nem hagyta annyiban, majd Szamoránsky váltotta gólra Görbicz bejátszását, Masson azonban nagyon ráérzett a védésre, így nem tudtuk növelni, vagy legalább állandósítani vezetésünket: a 17. percre megint elfogyott az előnyünk (22-22). Hornyák helyet csinált Kovacsicznak, aki jobbről rövid sarokba pattintotta hatodik gólját, de Nascimento révén erre is volt válasza Brazíliának.

Finoman szólva sem volt olajozott a magyarok játéka, Görbicz azonban "lehetetlen" szögből is betalált egy cunderral, ám sajnos a brazilok ezután, és Vérten gólját követően is könnyedén egyenlítettek (25-25).

Szamoránsky két helyzetet, Görbicz egy újabb hétméterest hagyott ki, a brazilok pedig a vége előtt három és fél perccel - a meccs folyamán először - átvették a vezetést. Nascimento ráadásul emberelőnyből kettőre növelte az előnyt, de Ferling egy villámgyors góllal visszahozta az esélyt, hogy aztán egy perccel a vége előtt - a legjobbkor - Szűcs is megszerezze első gólját és kiegyenlítsen.

Ennél izgalmasabban már nem alakulhatott volna a hajrá: a tarthatatlan Amorim előnyhöz juttatta Brazíliát, Hajdu 15 másodperccel a vége előtt időt kért és lehozta a kapust, aminek eredményeképpen "előnyben" támadhattunk, a játékvezetők azonban nem állították meg az órát, nagyon úgy tűnt, hogy oda a mérkőzés. Tomori a legutolsó pillanatban, szabaddobásból egyenlített ki (28-28), így a drámai csata végén megmentette az egyik pontot a magyar csapat számára.

Hajdu János szövetségi kapitány örül a megszerzett egy pontnak, mivel a csapat már gyakorlatilag elvesztette a találkozót. "Az egy pont is valami, főleg azért, mert már azt is elvesztettük, de sikerült visszaszerezni" - mondta az MTI-nek Hajdu. "A brazilok nem leptek meg minket. Már az első félidőben is Pálinger tartotta a lelket a csapatban, a második játékrészben pedig sok gólt kaptunk indításokból, s rengeteg ziccert hibáztunk. Nem tudtuk megcsinálni, amit megbeszéltünk, a brazilok széttördelték a játékunkat, a cserék sem tudtak sokat hozzátenni, nem volt átlövési lehetőség sem, mivel az ellenfélnél sok magas játékos volt. A döntetlen igazságos eredmény. Remélem, az esélyesebb németek ellen kijavítjuk a hibákat."

Tomori Zsuzsanna, aki az utolsó másodpercben egyenlített: "Kérdeztem Görbét és Ferling Dettit, hogy mit csináljak, azt mondták, lőjem el egyből, mert szétnyílik a fal. De jobban örültem volna, ha a három zicceremet belövöm, mert akkor nyerünk. A második félidőben megfogtak minket védekezésben, sok helyzetet hagytunk."

Juan Oliver brazil szövetségi kapitány: "Jól játszottunk, de nem elég jól. Bosszantó, hogy az utolsó másodpercben kaptunk gólt, de ilyen a játék. Készülünk tovább, hogy megmutassuk, mit tudunk."

A magyar válogatott következő ellenfele szerdán Németország lesz.

További eredmények
B csoport, 2. forduló:
Kazahsztán - Franciaország 18-21 (8-10)
Angola- Norvégia 17-31 (6-14)
Koreai Köztársaság - Németország 30-20 (12-9)
Az A csoport állása:
1. Koreai Köztársaság 3 pont (59-49)
2. Magyarország 3 (58-52)
3. Oroszország 3 (57-53)
4. Németország 2 (44-52)
5. Brazília 1 (50-52)
6. Svédország 0 (48-58)

A csoport, 2. forduló:
Franciaország - Kazahsztán 21-18 (10-8)
Norvégia - Angola 31-17 (14-6)
Románia - Kína 34-20 (17-11)
A B csoport állása:
1. Románia 4 pont (65-39)
2. Norvégia 4 (61-40)
3. Franciaország 4 (53-39)
4. Kazahsztán 0 (37-52)
5. Kína 0 (43-64)
6. Angola 0 (38-63)