Vágólapra másolva!
Meglepően sima, 3-0-s vereséget szenvedett a magyar jégkorong-válogatott az eddig pont nélkül álló Nagy-Britanniától, így kisebbfajta csodára lenne szükség, hogy a csapat megnyerje a divízió I-es vb debreceni A csoportját. Szombaton Lengyelország következik.

Pincési László helyszíni tudósítása Debrecenből

Divízió I-es jégkorong-vb, A csoport
Magyarország - Nagy-Britannia 0-3 (0-0, 0-1, 0-2)
Debrecen, Főnix-csarnok, 5000 néző
v.: Guy Pellerin (kanadai)
gól: Weaver (35.50), Jamieson (54.32), Ashley Tait (57.24)

Félórával a magyar válogatott mérkőzése lőtt, furcsa képet festett a lelátó, úgy tűnt, mintha többen lennének kíváncsiak Ladányiék mérkőzésére, mint a korábbi három forduló alatt bármikor. El is kelt a segítség, a norvégok huszonnégy gólos győzelme ugyanis gyakorlatilag elvette a számolgatás lehetőségét. Igaza lett Pat Cortina szövetségi kapitánynak és tanítványainak, csak a következő mérkőzésre szabad koncentrálni, minden más álomszövögetés csak negatív hatással lett volna az együttesre.

A nézőtéren persze azért téma maradt az ominózus norvég-kínai összecsapás, 25 gólt lőni egy meccsen nem kis bravúr - bár aki látta, talán elhiszi, bundázni lehet, de nem így...

A hivatalos összeállítás láttán gondolkodóba esett az emberfia, a sorokat ugyanis kesze-kuszán rótták a papírra, érdekes lett volna látni együtt a pályán a Ladányi, Ocskay, Peterdi triót, illetve a két Vas, Márton és János mellett Palkovicsot.

A találkozó kezdetére örömmel konstatálhattuk: Debrecen felébredt! A lelátó szinte színültig megtelt, Siófoktól Ózdig jöttek drukkerek, hogy belehajszolják a győzelembe az együttest.

A találkozó az egyik vonalbíró hatalmas esésével kezdődött (még a nyitó "buli" előtt), az első kapura lövést Kovács révén a hazaiak regisztrálhatták, Murphy a helyén volt. Ahogy várni lehetett, az agresszív brit csapat testi erejét felhasználva vetette bele magát a mérkőzésbe, ám Silléék felvették a kesztyűt, illetve a vállvédőket.

Alapvetően a védekezésre összpontosított mindkét csapat, a magyarok a világbajnokságon már bizonyították, hogy a hátsó alakzat nagyon masszív - balszerencsénkre az ellenfél is alaposan felkészült a játék ezen eleméből.

A harmad egyetlen emberelőnyét sem sikerült kihasználni (sőt, néha még felállni sem tudott fórban az együttes) az üdítő kivételt mindössze Peterdi és Sille lövése jelentette. Zúgott a Főnix, de a "Harcoljatok!" kiáltás nyitott kapukat döngetett, ebben az egyben nem szenvedett hiányt a gárda. Gól viszont nem esett húsz perc alatt.

A második harmadot is Kovács lövése vezette be, az Alba Volán fiatal csatára azonban jócskán eltévesztette a célt. A másik oldalon Moran hasonlóképpen cselekedett, neki viszont megköszönhettük, hogy az ajtó-ablak ziccerben hibázott.

Állandósult a magyar nyomás, legveszélyesebbnek tartott sorunkban Palkovics remekül élt a nagy területtel, lendületből össze is jöttek a cselek, de a befejezésbe mindig hiba csúszott. Ráadásul a néha fejetlen támadás veszélyes kontrákat szült, a 32. percben Cowley, egy perccel később Ashley Tait helyzeténél Szupernek kellett bizonyítania, együtt él a játékkal. Válaszul Palkovics döngette meg a palánkot, bombája centikkel suhant el a jobb sarok mellett.

A 36. percben teljesen megérdemelten vezetést szerzett Nagy-Britannia. Ladányi durvaságért kapott kétperces kisbüntetést, az emberelőnyt pedig a találkozó során nem először jól oldotta meg a vendégcsapat, a számtalan lövés egyikeként Weaver a harmadvonalról bikázott Szuper kapujába (0-1). A harmadot Palkovics kapuvasat érintő próbálkozása zárta.

Őrült tempóban kezdte a záró húsz percet az együttes, a közönség soraiban lincshangulat uralkodott, amikor a kanadai játékvezető érvénytelenítette a magyar találatot, amely lassan ugyan, de becsúszott Murphy hasa alatt. Pellerin bíró azonban addigra lefújt az akciót...

A 45. percben Ellis kiállítása is kihasználatlanul maradt, pedig Ocskayék lőtáblának használták a kaput. Hét perccel a vége előtt Peterdi szólózott, ám beérték a védők, a visszacsorgó korongot pedig Murphybe bombázta.

Semmi sem jött össze: ami az első két mérkőzésen, ha hajszányival is, de mellénk állt, addig ezúttal a britek élvezték Fortuna segítségét. Olyannyira, hogy egy páros kiállítás során addig szerencsétlenkedett két védőnk, hogy a brit bekk, Jamieson csatárokat megszégyenítő módon bánt el Szuperrel... és világbajnoki álmainkkal (0-2).

Az 58. percben Ashley Tait kibirkózott gólja már nem osztott, nem szorzott, a magyar csapat úgy szenvedett vereséget a kiesés elkerüléséért küzdő britektől, hogy jóformán helyzete, felvillanása sem akadt. A vendégek 3-0-ra nyertek, minden bizonnyal biztosítva helyüket a jövő évi divízió I-es vébén.

Magyarország matematikailag még lehet első, de ehhez a csodánál is többre lenne szüksége.

a világbajnokság állása:
1. Norvégia 7 pont (38-8)
2. Lengyelország 6 (15-7)
3. Magyarország 5 (14-5)
4. Japán 4 (14-9)
5. Nagy-Britannia 2 (9-15)
6. Kína 0 (5-51).