Vágólapra másolva!
Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó a '90-es évtized elején még ott ült a sportpályafutásához leglogikusabban kapcsolható ülőalkalmatosságon, a Vasas kispadján, de trénerkedése valószínűleg sem benne, sem másban nem rögzített katartikus élményeket.

Ezért azóta a Faragó Tamással közösen létrehozott vízilabdaiskola "professzoraként", valamint televíziós szakkommentátorként kötődött a pólóhoz, ám az ob I-es edzősködést nem erőltette. Az Újpest az elmúlt hét esztendőben BEK-et, Szuperkupát, LEN-kupát nyert csapata a közelmúltban már puszta létéért küzdött, a tősgyökeres fővárosi játékosok olykor otthonról hoztak ebédet a vidékieknek, e daliásan amatőr környezetben részletkérdésnek tűnt, ki az edző. Ezért is volt meglepő a hír, hogy a szerződése lejártával az utánpótlást átvevő Godova Gábor utódjául a világszínvonalhoz szokott Rusorán Pétert szemelték ki. Ennél pedig még meghökkentőbb, hogy Csapó Gábor írt alá egyéves szerződést Szabó Bence klubelnökkel.

Azon túl, hogy 1973-ig az Újpestben játszott, hirtelen nehéz lenne megindokolni, Csapó miért éppen most, 28 év után tér vissza egykori klubjához, de Szabó Bencének van egy ésszerű magyarázata: "Két hónapon át rohangáltam fűhöz-fához, mire addig jutottam, hogy 35-40 millió forintos költségvetéssel, tehát messze nem amatőr alapon vághatunk neki az idénynek. A támogatóinkat viszont ki is kell szolgálni, és ehhez adott a keret, három idősebb játékossal, Nemessel, Bíró Attilával, Benével, valamint több junior és ifjúsági válogatottal. Edzőnk ellenben még nem volt, ezért megkértem Dudit (Csapó Gábort - a szerk.), aki jó barátom, szinte naponta találkozunk, teniszezünk, tegyen javaslatot. Természetesen nem magát ajánlotta, de hiába került szóba Rusorán Péter, Kenéz György, Sudár Attila, egyikükkel sem sikerült megállapodnunk. Amikor aztán az egyik szponzorunk megjegyezte, először az volt a baj, nincs pénzünk, aztán az, nincs játékosunk, most meg az, nincs edzőnk, rábeszéltem Dudit, vállalja el ő. Végül kötélnek állt."

Hogy miért, arról már Csapó Gábort kérdeztük:

- Nem csak azért, mert Bence tényleg jó barátom, hanem azért is, mert nem kell feladnom a vízilabdaiskolát, amelyet már tizenhárom éve viszünk, és reálisnak tartom a célkitűzést, az 5-6. hely megszerzését is.

- Ez amellett, hogy valóban reális, akár az ön, akár a klub múltjához képest elég keserves. Milyen lendülettel lehet nekivágni egy olyan bajnokságnak, amelyben biztosra vehető, hogy a Vasas és a Honvéd játssza a döntőt?
- Le a kalappal azok előtt, akik ezt a két csapatot összehozták, de ott van még a BVSC, a Szeged és a Fradi is. Azt hiszem, a második körben néhányan, köztük az Újpest is, már megnehezíthetik a Honvéd és a Vasas dolgát, de nálunk ötéves távlatban kellene nagy eredményt elérni.

- Milyen nagyot?
Meg kellene nyerni a Bajnokok Ligáját.

Merész kijelentés, de Csapó egyrészt egyelőre egy évet írt alá, másrészt Szabó Bence is leszögezte: a támogatókat ki kell szolgálni.

Ballai Attila