Társoldalunk:

Bombaerős pólóbajnokság várható

Az első vízilabda bajnokságot négy csapattal 1904-ben rendezték Magyarországon (nyert a Balatoni Úszó Egylet), s azóta az I. világháborús évektől (1914-16.) eltekintve minden esztendőben eldőlt: ki a sikersportág hazai legjobbja. A 95. pólós pontvadászat szombaton kezdődik.

A 2002. május 19-ig tartó, majdnem non-stop mérkőzéssorozat két fontos szempontból is formabontó: egyrészt még soha nem került sor vízilabda bajnokságra 13 együttes részvételével, másrészt rendkívüli mértékben sikerült erősíteniük a favoritoknak.

"A nyolcvanas évek elején még 14 résztvevője volt az elsőosztályú pontvadászatnak, ez később 12-re, majd 10-re csökkent, s most indokoltan fogalmazódott meg a szándék: a vidék pólóját kell erősíteni a létszámemeléssel" - magyarázta az alapvetően szakmai célkitűzést Babarczy Roland, a szövetség munkatársa. "Sajnos a ceglédiek nem rendelkeznek semmilyen fedett létesítménnyel, még sátortetőssel sem, így, bár kimondottan eredményes szakosztályuk van, nem lehetnek a 'felsőház' tagjai. Így alakult ki a tizenhármas indulólétszám."

December 15-ig játsszák az első, teljes kör meccseit, amelyek tétje: a január 13-án, illetve március 17-én kezdődő második fordulóban már két csoportban, az alapszakasz 1-8., illetve 9-13. helyezettjeinek részvételével folytatódnak a küzdelmek. Ennek az időszaknak az eredményeit már magukkal viszik a csapatok az április 28.-május 7. közötti rájátszásba, amelynek két legjobbja május 12-19. között vívja a döntőket.

Az újdonságok számát gyarapítja, hogy amióta divat külföldön pólózni, még soha nem játszott egyszerre ennyi válogatott hazai klub színeiben. Csak jellemzésül: a tavalyi olimpiai bajnokcsapatnak több, mint a fele (a két kapus, Kósz és Szécsi, valamint Vári, Székely, Kiss G., Molnár, Biros) emeli majd személyes jelenlétével a színvonalat.

Elsősorban a címvédő Domino-BHSE, valamint a Vasas Plaket fordított nagy figyelmet, s nem kevés pénzt sorainak megerősítésére, így meglepetés lenne, ha nem kettejük között dőlne el a bajnoki cím sorsa.

Jó hír a sikersportág híveinek, hogy változatlanul él a szövetség és a tv2 együttműködési megállapodása, ennek értelmében minden vasárnap délelőtt képernyőre kerül egy-egy érdekes találkozó.

Az első forduló programja:

szombat:
Szeged - Kecskemét, Szeged, 11 óra
FTC - Szolnok, Népliget, 17
KSI - Eger, Hajós A. uszoda, 18.30
OSC - Szentes, Hajós A. uszoda, 19.45
Domino - UTE, Kőér u., 19

vasárnap:
BVSC - Vasas, Szőnyi út, 11 (tv2)

Korábban: