Vágólapra másolva!
A negyeddöntőket játsszák a hét végén az európai férfivízilabda-kupákban. A magyar bajnok Domino-BHSE Óbecsére utazott, s szombat este a Becej ellen száll vízbe, míg a Fradinak Belgrádban a Partizan lesz ugyanakkor a LEN-kupabeli ellenfele. Itthon is két meccs lesz: szombat este a BVSC fogadja a LEN-kupában a Real Canoe Madridot, a KEK-ben pedig vasárnap délelőtt a Vasas a német Canstattot.

A tavaly decemberi sorsolás után csak a bajnok Domino BHSE vezetői nem láthatták igazán rózsásan a pólójövőt, hiszen a többiek közel sem kaptak olyan nehéz feladatot, mint Kovács István csapata a Bajnokok Ligájában. A Honvéd holnap este a Becej csapatával játszik Óbecsén, és a csoportjában van a címvédő Jug Dubrovnik és a Dinamo Moszkva is. A szombat este nyolckor kezdődő találkozóra tegnap utazott el a csapat a két évvel ezelőtti BL-győzteshez, de nem izgulnak különösebben a magyar játékosok.

Van is okuk a magabiztosságra, hiszen megváltoztak az erőviszonyok. A Becej volt ugyan Európa legjobbja, de tönkrement a klub, elhagyták az olimpiai és a világbajnokok, köztük a magyarok, a Honvéd viszont igazán nagy formátumú gárdává fejlődött. Ezzel együtt sem lesz sétagalopp a találkozó, bár a Honvéd előre tekint, s bejelentkezett a május 23-24-ei négyes döntő rendezésére.

Kovács István edző a múlt héten Zágrábba vitte a csapatát, s a Mladosttal együtt edzettek, játszottak a honvédosok. Az OSC elleni szerda esti bajnoki - 21-3 - pedig azt sejteti, jó formában van a magyar bajnok.

"Azt hiszem, nem gondolják rólam, hogy nagyképű vagyok, amikor azt mondom, mindkét meccsünket meg kell nyerni a Becej ellen" - mondta tegnap az edző. "Zágrábba nem is annyira a mostani találkozó miatt mentünk, hanem a BL-címvédő Dubrovnikra próbáltunk felkészülni. Persze nem szabad lebecsülni az ellenfelet még akkor sem, ha a két évvel ezelőtti sikercsapatából mindössze ketten maradtak. Láttam videón a legutóbbi bajnokijukat, és azt állapíthattam meg, hogy igen harcos, kemény pólót játszanak, nem adják fel, de a jugoszláv póló erről is híres."

A Domino-BHSE, mint Kovács mondta, nem készül különleges taktikával, hiszen van saját stílusa, három olimpiai bajnoka és több remek pólósa, alkalmazkodjon hát hozzá a házigazda.

A KEK-ben szereplő Vasas is jól melegített be - szerdán a Szegedet verte 9-4-re - a vasárnap délelőtt negyed tizenkettőkor kezdődő hazai meccsére (TV2), amelyen a Komjádi uszodában a német Canstattot fogadja. Méhes Jenő szakosztály-igazgató azt mondta a sorsoláskor, hogy álomellenfelet kaptak, ám azóta módosított a véleményén. A Stuttgart melletti kisváros csapata ugyanis jó erőkből áll, és igen egységes. Vagyis szó sem lehet a lebecsülésről. Ha viszont minden magyar pólós igazán figyel, a Canstatt mindenképp legyőzhető.

A LEN-kupában érdekelt két magyar csapat közül a BVSC játszik itthon - szombat este kilenckor a Szőnyi úton, s az M2 csatorna közvetíti -, de a barcelonai nagy siker, a Catalunya legyőzése, a csoportelsőség megszerzése után most sem kis feladatot kapott. A Real Canoe Madrid ellen csak úgy lehet esélye, ha itthon megnyugtató előnyt szerez.

A Fradi pikáns helyzetben van, mivel kapuját szombati ellenfelének technikai igazgatója, az olimpiai és világbajnok Alekszander Sostar védi. A kapus azt mondta, hogy mindenképp védeni akar Belgrádban a Partizan ellen. A hírek szerint Gyöngyösi András edző mégis töpreng, s talán arra gondol, hogy a klasszis kapust is megzavarhatja a fura helyzet, s ez bajt hozhat. A klubvezetés és a szponzori kör azt tartja, védenie kell Sostarnak, mert egy ilyen kiváló sportolót nem befolyásolhat még ez a helyzet sem, másrészt nélküle szinte minimálisak a Fradi továbbjutási esélyei. A hírek szerint tegnap 70 százalék esély volt arra, hogy Sostar kezd.