Vágólapra másolva!
Két góllal, 10-8-ra győzött a Vasas-Plaket férfivízilabda-csapata a görög Vuliagmeni ellen a Kupagyőztesek Európa Kupája elődöntőjének első mérkőzésén, s ezzel lélegzetvételnyi előnyhöz jutott az egy hét múlva esedékes, görögországi visszavágó előtt.

Amíg tíz évvel ezelőtt a görög vízilabdát egy legyintéssel intéztük el, addig az elmúlt években hatalmasat fejlődött a sportág a dél-európai országban. Tavaly már a Ferencváros is megtapasztalhatta az Olympiakosz ellen, hogy milyen jó sportdiplomáciával és csapattal rendelkezik az athéni gárda, idén pedig a bajnokságban jelenleg második helyen álló Vuliagmeni oktatta a Kupagyőztesek Európa Kupája negyeddöntőjében a címvédő olasz Florentiát. A görög együttes ugyanúgy kettős győzelemmel jutott az elődöntőbe, mint a német Cannstattot búcsúztató Vasas-Plaket, így a két együttes összecsapása hatalmas küzdelmet ígért.

Az utóbbi hetekben nagyon sok hír, pletyka keringett a Vasas belső problémáiról, amelyre parádés, 10-8-as győzelemmel válaszolt a csapat. A szenvedő fél ráadásul a több olimpiai bajnokkal felálló, addig veretlen Honvéd-Domino volt, azaz érezni lehetett, a Vasas kilábalt a gödörből. Somossy József, az együttes vezetőedzője minimum kétgólos sikerben reménykedett, hozzátéve, ennyi kell a görögök elleni, idegenbeli találkozó előtt. A görögök tavaly a LEN-kupa elődöntőjében voltak érdekeltek, de alulmaradtak az olasz Bresciával szemben.

A találkozó őrült tempóban kezdődött, felváltva potyogtak a gólok: a vezetést Steinmetz szerezte meg, majd Windisch találatával ismét a Vasasnál volt az előny (2-1), ám a második negyed elején Afrudakisz emberelőnyben elért találata már görög vezetést eredményezett. Sőt, az utolsó másodpercekben Miteludisz gólja révén a félidőben a Vuliagmeni vezetett 5-4-re.

A "második játékrész" első hét perce még mindig kiegyenlített játékot hozott, és a Vasas szerencséjére az ellenfél négyméterest is hibázott. Az utolsó negyedet 8-7-es előnnyel kezdte a hazai gárda. Ugyan a ráúszásnál - a mérkőzésen először - Sanda révén az ellenfél hozta el a labdát, Windisch, majd Varga Zsolt révén 10-7-re meglépett a Vasas. Hogy ne maradjon három gólos az előny, arról a játékvezetők gondoskodtak és az utolsó percben két kiállítást is megítéltek, s Sanda hét másodperccel a találkozó lefújása előtt 10-8-ra mentette az összecsapást. A kétgólos győzelemmel a Vasas teljesítette Somossy minimális elvárását, hogy az előny elég lesz-e Görögországban, a jövő héten kiderül.

Férfivízilabda-KEK, elődöntő, 1. mérkőzés:
Vasas-Plaket - NC Vuliagmeni (görög) 10-8 (2-2, 2-3, 4-2, 2-1)
Komjádi uszoda, 2000 néző
gól: Windisch 3, Madaras 2, Vári, Hesz, Steinmetz, Székely, Varga Zs. ill. Afrudakisz 2, Sanda 2, Tsikolosz, Arroyo, Avgustianakisz, Miteludisz

A nap másik meccsén:
Jadran Herceg Novi (jugoszláv) - Mladost Zagreb (horvát) 7-5 (1-1, 1-0, 1-1, 4-3)
A visszavágót két hét múlva rendezik Zágrábban. A párharc győztese játszik majd a KEK fináléjában a Vasas-Vuliagmeni elődöntő továbbjutójával.

Pincési László

Ajánlat: