Vágólapra másolva!
Bronzéremmel térhet haza a szerb fővárosból a magyar nőivízilabda-válogatott, amely az Európa-bajnokság szombat esti kisdöntőjében egy góllal nyert Spanyolország legjobbjai ellen. Az aranyérem az oroszoké lett, akik két góllal verték az olaszokat a fináléban.

nők, a 3. helyért:
Magyarország - Spanyolország 12-11 (5-3, 1-1, 4-4, 2-3)
a magyar góldobók:
Tomaskovics, Drávucz 3-3, Valkay Á., Pelle 2-2, Takács, Pelle 1-1

Mintha rá akart volna cáfolni a mende-mondára, amely szerint nincs meg a kellő összhang a csapat és a szövetségi kapitány között, na és persze a sikeréhségtől is hajtva a bronzmeccsen lelkesen harcolt a világbajnoki címvédő magyar együttes, amely a csoportmérkőzésen még nem bírt (8-8) az ibériaiakkal.

Más azonban egy csoportmeccs, s más egy Eb-medálról határozó, mint amilyen a szombati is volt, amelynél Stieber Mercedesék abban a tudatban szállhattak vízbe, hogy a magyar hölgypólósok még soha sem kaptak ki a spanyoloktól. Belgrádban sem.

Ráadásul lelkesíthette Szilágyi Péter csapatát, hogy az egy nappal korábbi magyar-spanyolon - amelyet Kemény Dénes legénysége a döntőbe jutásért vívott Ivan Perezékkel - hatgólos magyar siker született. S akkor még szó sem esett az önbecsülésről, a női hiúságról...

Tomaskovics Eszter bombagólja hangulatjavításra is jó volt (1-0), Drávucz Rita az eddig tőle okkal hiányolt hasonló átlövéssel (2-1), majd remek ejtéssel jelentkezett be (3-2), s Tomaskovics újabb távoli lökete (4-3) után Valkay Ágnes "végszavas" pattintása foglalta keretbe az első negyedet (5-3).

A folytatásban Valkay is csatlakozott a duplázókhoz (6-3), s bár a kezdeti góltermelékenység után ebben a negyedben nagyon szerény lett az össztermés, a magyar oldalon ezt senki sem bánta, hiszen a félidőre maradt a kéttalálatnyi előny (6-4).

Megúszásból a spanyolok szerezték az újabb nyolc perc első gólját, ám Takács Orsolya "mérföldes" lövése a rivális kapusának közreműködésével ugyan, de csak bekerült a kapuba (7-5), Primász Ágnes pontossága pedig 8-5-ös vezetést eredményezett, csakhogy hamar feleltek a spanyolok (8-6), ráadásul Tomaskovics harmadik bombatalálatára is érkezett válasz, kétszer is (9-8). Aztán lélektanilag fontos pillanatban vette be a kaput az addig meddően kísérletező Pelle Anikó (10-8).

A befejező negyed magyarbosszantással rajtolt (10-9), de Drávucznak helyén volt a szíve és a keze (11-9), csakhogy a játékrész közepére utolérte a Szilágyi-csapatot a spanyol válogatott (11-11). Hogy ne váljék kritikussá a helyzet, azért Pelle tett a legtöbbet, átlövésével ismét a magyar együttes vezetett (12-11), a bírók a négy magyar ellenében a tizedik előnyhöz segítették hozzá a spanyolokat, akik nem tudták a fórokat gólra váltani, így nyert és Eb-bronzérmes Magyarország.

Szilágyi Péter szövetségi kapitány:
"Nagy öröm, hogy az Európa-bajnokságot győztes mérkőzéssel fejeztük be, ami egyúttal bronzérmet ér. Erre az összecsapásra feljavult a védekezésünk, bár idegesítő volt a bennünket sújtó rengeteg kiállítás."

Tomaskovics Eszter, aki három alkalommal is eredményes volt:
"Hogy hátulról háromszor is betaláljak, ahhoz kellett a csapat is. Ma végre úgy játszottunk, ahogy szeretnénk. Igaz, hogy a spanyolok háromgólos vezetésünkről is kiegyenlítettek, de valahogy végig biztosnak éreztük ezzel együtt is, hogy nyerni fogunk."

Oroszország lett Európa legjobbja női vízilabdában: a pólós válogatott a szombat esti fináléban két góllal verte az olasz csapatot.

döntő:
Oroszország - Olaszország 12-10 (4-2, 5-3, 1-2, 2-3)

Orosz női csapat még sosem nyert Európa-bajnokságot, az olaszok viszont sokszoros kontinenselsőként és címvédőként érkeztek Belgrádba, miután 2003-ban, az előző, szlovéniai Eb döntőjében a magyar nemzeti együttest legyőzve diadalmaskodtak.

Belgrádban viszont csapnivalóan kezdtek az itáliaiak, soraikban az ex-magyar válogatott Valkay Erzsébettel, mert 3-0-ra, 5-2-re, aztán 7-3-ra, majd félidőre 9-5-re hagyták megszökni riválisukat.

A fordítás rendkívül nehéznek tűnt, az olaszok azonban nem adták fel, két gólnyira többször is feljöttek, ám tovább nem, így némi meglepetésre, de teljesen megérdemelten jutott Oroszország válogatottjának birtokába a 2006-os Eb-arany.