Morten Olsen (Dánia)

Vágólapra másolva!
A szakember már futballistaként beírta magát a dán labdarúgás aranykönyvébe, hiszen összesen 102 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben, amivel harmadik helyen áll a válogatottsági örökranglistán. Az ő generációja volt az, amely a dán futballt Európa elitjébe vezette a nyolcvanas években.
Vágólapra másolva!

Labdarúgó-pályafutását az 1. FC Kölnnél fejezte be 1989-ben, és egy évvel később már a Bröndby IF edzője volt hazájában. Gyorsan próféta lett otthonában, hiszen két év alatt két bajnoki címet szerzett a klubbal, majd a következő évben Németországban megszerezte az edzői diplomát, így innentől kezdve már a Bundesligában is dolgozhatott.

Természetesen egykori klubja, az 1. FC Köln szerződtette, de a Kecskéseknél már nem volt olyan sikeres, a tizedik helynél nem tudott előbbre jutni, és 1995 és 1997 között sehol sem dolgozott. Ezt követően az Ajax Amsterdam mestere lett, és Hollandiában egy bajnoki címet és egy kupát szerzett.

1999 nyarától megint egy évet pihent, majd a 2000-es Európa-bajnokság után őt nevezték ki szövetségi kapitánynak hazájában. Azok után, hogy a dán nemzeti tizenegy alaposan leszerepelt a legutóbbi kontinensviadalon, Olsen (és asszisztense, Michael Laudrup) vezetésével a csapat veretlenül zárta a világbajnoki selejtezőt, és simán kvalifikálta magát a vébére, majd az Európa-bajnokságra is.