Stipe Pletikosa (Horvátország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Stipe Pletikosa, a horvátok kapusa.
Vágólapra másolva!

Stipe Pletikosa (Horvátország)
Poszt: kapus
Klub: Sahtar Doneck
Születési idő: 1979. január 8., Split
Testsúly, magasság: 192 cm/87 kg
Válogatottság: 35

A Hajdukban kezdett védeni, és már 17 esztendősen bemutatkozott a horvát élvonalban. Hazájában csodagyereknek tartották, két évvel később már alapember volt a klubjában, és a korosztályos válogatottban is.

Ott volt az 1999-es U20-as világbajnokságon, de ekkor már nagyválogatottnak számított, hiszen ott ugyanezen év februárjában debütált. 2000-ben kupát, a következő évben pedig bajnokságot nyert a Hajdukkal, és a Dunaferr, illetve a Ferencváros elleni Bl-selejtezőkön is ő védte csapata kapuját.

A nagyválogatottban a világbajnoki selejtezők stabilizálta a helyét, az ázsiai vébén is remekelt, és rengeteg nyugat-európai sztárcsapattal is kapcsolatba hozták, ám csak idén hagyta el a splitieket, ráadásul nem nyugatra, hanem keletre szerződött, az ukrán Sahtar Doneckhez.

Ennek ellenére kiszoríthatatlan a nemzeti csapatból, nem véletlenül: magas termetének köszönhetően a beívelések sem hozzák zavarba, és a reflexei is kiválóak, utóbbit a tizenegyeseknél szokta kamatoztatni. És ha már tizenegyesek: a Hajdukban egy időben ő végezte el a büntetőket, így négyszer is eredményes volt a horvát pontvadászatban.