David James (Anglia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere David James, az angolok hálóőre.
Vágólapra másolva!

Poszt: kapus
Klub: West Ham United
Születési idő: 1970. augusztus 1.
Válogatottság: 21

James 1970. augusztus elsején született, és a Watfordban kezdte pályafutását, ahol már igen fiatalon első számú kapusnak számított. Teljesítményére az élvonalban is felfigyeltek, és végül a Liverpool nyerte meg a versenyfutást érte. A Vörösöknél úgy gondolták, hogy vele pótolhatják Bruce Grobbelaart, és eleinte úgy tűnt, hogy nem lesz semmi probléma vele, méltó utódja lesz a "bohócnak". Ez azonban korántsem volt így. A gyorsan jött sikerek kicsit a fejébe szálltak a portásnak, aki hamarosan modellkedésre adta a fejét, és egy kis idő elteltével nemcsak a kifutón, hanem a háló előtt is pózolni kezdett, aminek meg is lett az eredménye. Legemlékezetesebb bakijait mindig a sorsdöntő találkozókon követte el, így például 1997 áprilisában a Paris Saint-Germain elleni KEK-elődöntőn, amikor is Párizsban a "lepkevadászatai" miatt a csapat 3-0-ra kikapott, és ezt a hátrányt a visszavágón már nem tudta ledolgozni. Ennek ellenére ő maradt a kapuban, mert nem volt igazi ellenfele.

Gerard Houllier megérkeztével azonban ez is megváltozott, mert a francia mester inkább az amerikai Brad Friedelt játszatta, James tehát a kispadra szorult, és amikor 1999 nyarán a Liverpool megvette a holland Sander Westerveldet, akkor nyilvánvalóvá vált, hogy nem ő lesz az első számú kapus. Nem csoda tehát, hogy James új csapatot keresett magának, és az Aston Villa, le is csapott rá, hiszen meglehetősen olcsón, mindössze 1,8 millió fontért leigazolhatta. Sikerült is elérnie célját, hiszen sorozatos remeklései miatt 2001 novemberében az olaszok ellen ismét felhúzhatta a címeres mezt. Ennek ellenére nem érezte jól magát a Villában: egy alkalommal például kis híján összeverekedett a pályán csapattársával, a török Alpayjal, amikor annak egy hibájából gólt kapott a csapat. Később a West Hamhez szerződött, de itt sem járt szerencsével, hiszen a Kalapácsosokkal kiesett az élvonalból. A válogatottban azonban ennek ellenére ő az első számú kapus. Angliában mindörökre csak "Calamity", azaz Zűrzavar James marad, a Liverpool szurkolói ugyanis ezt a "becenevet" ragasztották rá