Thomas Sörensen (Dánia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Thomas Sörensen, a dánok hálóőre.
Vágólapra másolva!

Poszt: kapus
Klub: Aston Villa
Születési idő: 1976. június 12., Odense
Testsúly, magasság: 195 cm/89 kg
Válogatottság: 31

Odensében született 1976. június 12-én, és szülővárosának egyesületében kezdte pályafutását. Tehetségére már fiatalon felfigyeltek, tizenévesen bemutatkozhatott az első csapatban, de később kölcsönadták a másodosztályú Svendborgnak tapasztalatszerzés céljából.

Az utánpótlás-válogatottban több mint húsz alkalommal szerepelt, és az itt, illetve az Odensében nyújtott teljesítménye alapján több külföldi gárda is bejelentkezett érte. Az Ajax, az Udinese és a Sunderland közül az utóbbi gárdát választotta annak ellenére, hogy a csapat akkoriban csak a másodosztályban szerepelt. A Fekete Macskák félmillió fontot fizettek érte 1998 nyarán. A klub a következő évben feljutott a legjobbak közé, Sörensen pedig meghívót kapott a nagyválogatottba, amelyben 1999 novemberében mutatkozott be, de még két éven keresztül csak Peter Schmeichel tartalékja volt.

A veterán portás válogatottól való visszavonulásával viszont eljött az ő ideje, azóta ő számít az első számú dán kapusnak. Nagy szerepe volt abban, hogy a Sunderland eleinte remekül szerepelt a Premiershipben, új klubrekordot állított fel az egy idényben kapott gól nélkül abszolvált mérkőzések tekintetében. Később azonban az egyesület kiesett az élvonalból, és a portás idén nyáron az Aston Villához szerződött, így továbbra is az angol első osztályban védhet.