Edwin van der Sar (Hollandia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Edwin van der Sar, a hollandok hálóőre.
Vágólapra másolva!

Edwin van der Sar (Hollandia)
Poszt: kapus
Klub: Fulham FC
Születési idő: 1970. október 19., Voorhout
Testsúly, magasság: 197 cm/84 kg
Válogatottság: 78

Van der Sar 1970. október 19-én látta meg a napvilágot az Amszterdamhoz közeli Voorhoutban, és a helyi amatőrcsapatban, a Foreholtéban kezdte pályafutását. Nem sokkal később már egy másik amatőrcsapatban, a Noorwijkben igyekezett hárítani a csatárok lövéseit.

A klub edzője, Ruud Brring közeli jó barátja volt az Ajax Amsterdam utánpótlásánál dolgozó szakembernek, Louis van Gaalnak, és figyelmébe ajánlotta a jó képességekkel megáldott portást. Edwin húszesztendősen, 1990-ben profiszerződést írt alá az amszterdami gárdához. Első idényében a kispadról követhette végig a mérkőzéseket, ám kilenc fordulóval a zárás előtt Stanley Menzo megsérült, és így április 23-án, a Sparta Rotterdam ellen a fiatal hálóőr bemutatkozhatott a holland élvonalban.

A debütálás nem sikerült rosszul, hiszen a csapat nem kapott gólt, 1-0-ra nyert, és így egészen a szezon végéig ő védhette a csapat kapuját, kilenc meccsen összesen két gólt kapva! Az 1993-94-es bajnokságban pedig az aranyérem megszerzése is sikerült, nem kis részben Van der Sarnak is köszönhetően, aki remek formában védte végig a szezont, nem véletlenül választották a bajnokság legjobb kapusának.

Az Ajax portása így 1995 júniusában, Fehéroroszország ellen debütálhatott a nemzeti tizenegyben, és innentől kezdve kihagyhatatlan volt mind klubcsapatából, mind pedig az Oranjéből. Az 1998-as világbajnokság után Edwin némi meglepetésre maradt az Ajaxban, de csak idő kérdése volt, hogy mikor igazol ő is külföldre, hiszen a holland válogatottban szinte már csak ő volt az egyetlen kerettag, aki nem idegenlégiósként kereste a kenyerét.

Érdeklődőben nem is volt hiány, a Manchester United Peter Schmeichel utódját látta benne, és bejelentkezett érte az olasz Lazio is, Van der Sar azonban egy olyan csapatot választott, amely ellen játszva korábban kétszer is a vesztes oldalon állt.

A Juventus közel tízmillió dollárt ajánlott érte az Ajaxnak, amelyet az amszterdamiak el is fogadtak. Torinóban első szezonjában remekül védett, ám a következő bajnokságban kétségtelenül voltak nagy potyagóljai, és 2002 nyarán tovább is adták az angol Fulhamnek, ahol jelenleg is szerepel.