Zdenek Grygera (Csehország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Zdenek Grygera, a csehek hátvédje.
Vágólapra másolva!

Zdenek Grygera (Csehország)
Poszt: jobbhátvéd
Klub: Ajax Amsterdam
Születési idő: 1981. július. 4.
Testsúly, magasság: 184 cm/ 79 kg
Válogatottság: 18 mérkőzés, 1 gól

A Petra Drnovicében lett élvonalbeli futballista, ahol a legendás középhátvéd, Miroslav Kadlec partnere volt a hátsó alakzatban. Alapember volt a 2000-es utánpótlás Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett gárdában is, az olimpiára azonban nem utazott ki. A Slavia és a Sparta is le akarta igazolni, és bár klubja a Slaviával egyezett meg, ő mégis a Spartát választotta, amely húszmillió cseh koronát fizetett érte.

Rögtön a kezdő tizenegyben találta magát, ahonnan azóta is csak sérülés miatt hiányzott. Már 2001 augusztusában bemutatkozhatott a nagyválogatottban, és játszott ellenünk is a februári ciprusi tornán. 2002-ben az U21-es kontinensviadalon aranyérmet nyert a cseh csapattal.

Tavaly nyáron több klub is hívta, így a Juventus, a Dortmund és az AS Monaco, de ő az Ajaxot választotta, amely 3,5 millió eurót fizetett érte. A védelem bármelyik pontján bevethető, erős fizikumú hátvéd, igazi csapatember.