Erik Edman (Svédország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Erik Edman, a svédek balhátvédje.
Vágólapra másolva!

Erik Edman (Svédország)
Poszt: balhátvéd
Klub: SC Heerenven
Születési idő: 1978. november 11., Helsingborg

A Habo IF nevű kiscsapatban kezdett futballozni, de még tizenévesen a Helsingborgsba szerződött, amelynek színeiben 19 esztendősen mutatkozott be a svéd élvonalban. Hamarosan alapember lett az együttesben, amellyel 1998-ban az UEFA-kupában játszott a Ferencváros ellen.

A következő évben bajnoki címet nyert a csapattal, majd megkezdődött első, balszerencsés külföldi kalandja. Az olasz élvonalban szereplő Torino vette meg, de itt egyetlen találkozón sem szerepelt, és még a szezon közben továbbadták a Bundesliga 2-ben gyengélkedő Karlsruher SC-nek.

Ebben a gárdában nyolc találkozó jutott neki, majd miután a KSC a másodosztályból is kiesett, hazatért Svédországba, az AIK Stockholmhoz. Itt sem töltött sok időt, hiszen 2000 őszén érkezett, és 2001-ben tovább is állt, igaz, menet közben nyert egy bronzérmet. A holland SC Heerenveen vette meg az akkor már válogatottnak számító focistát, aki a címeres mezben 2001 januárjába debütált.

Immár két és fél éve szerepel a hollandoknál, és rendkívül megbízható teljesítményt nyújt, alig hagyott ki mérkőzést sérülés miatt. Nem valami gólerős, egész pályafutása során eddig mindössze két gólt ért el, ugyanakkor egy stabil átlagot mindig nyújt.