Tobias Rau (Németország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Tobias Rau, a németek balhátvédje.
Vágólapra másolva!

Poszt: balhátvéd
Klub: Bayern München
Születési idő: 1981. december 31., Olpe
Testsúly, magasság: 177 cm/70 kg
Válogatottság: 7 mérkőzés/1 gól

Rau 1981 utolsó napján látta meg a napvilágot Olpe városában, és a helyi csapatban, a Sportfreunde Ölperben kezdte meg pályafutását. Nem sokáig maradt az egyesületnél, hiszen tizenévesen az Eintracht Braunschweig vitte el, és a német szövetség megfigyelői is felfedezték: Rau 15 éves korától rendszeresen tagja volt a korosztályos válogatottaknak.

Már az 1999-2000-es idényben a felnőttek között futballozott a Regionalligában, abban a szezonban 26 mérkőzésen egy gólt ért el, majd a következő szezonban 34 bajnokin szerepelt. A Braunschweig nem jutott fel a második vonalba, és 2001 nyarán a klub anyagi helyzetének javítása érdekében Tobiast 650 ezer márkáért eladták a VfL Wolfsburgnak - egyébként a Bayer Leverkusen is hívta. Rau a Farkasok színeiben az UEFA-Intertotó-kupában mutatkozott be, és első élvonalbeli idényében 22 meccsen játszott, sőt, a 26. fordulóban az 1. FC Köln ellen megszerezte első találatát is a legjobbak között.

Időközben az U21-es válogatottnak is alapembere lett, és miután a legutóbbi pontvadászatban is kiválóan futballozott, egyszer csak az A-válogatottban találta magát. A címeres mezben 2003 februárjában debütált Spanyolország ellen, rögtön kezdőként, és Kanada ellen gólt is szerzett. Tavaly nyáron a Bayern München szerződtette, de a bajoroknál egyelőre csak kevés lehetőséget kap Bixente Lizarazu miatt. Egyik legjobb tulajdonsága, hogy több poszton is bevethető: pályafutását balhátvédként kezdte, az utóbbi időben bal oldali középpályást játszott, de a középpályán is bárhol bevethető.