Gianluca Zambrotta (Olaszország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Gianluca Zambrotta, az olaszok balhátvédje.
Vágólapra másolva!

Gianluca Zambrotta (Olaszország)
Poszt: balhátvéd
Klub: Juventus FC
Születési idő: 1977. február 19., Como
Testsúly, magasság: 181 cm/76 kg
Válogatottság: 35 mérkőzés

Comói születésű, és a helyi csapatban kezdte pályafutását: már 17 esztendősen bemutatkozott a felnőttek között, amely akkoriban a másodosztályban szerepelt, de stabil csapattag csak a Serie C-ben lett egy évvel később. Ekkoriban még elsősorban támadó feladatokkal ellátott jobb oldali középpályásként szerepelt, és az első osztályú Bari is ilyen minőségében igazolta le 1997 nyarán.

A kiscsapatban gyorsan megszokta a Serie A légkörét, és hamarosan az egyik legtehetségesebb ifjoncnak tartották az élvonalban: az 1998-99-es idényben, 21 esztendősen 32 találkozón négy gólt ért el. Ezt követően vette meg őt a Juventus, ahol továbbra is a középpályán kapott szerepet, és rendszeresen pályára is lépett a Zebráknál, olyannyira, hogy nem sokkal később a válogatottban is bemutatkozott, és már a 2000-es Európa-bajnokságon is ott volt.

Igazán nagy játékossá azonban Lippi keze alatt vált, aki némiképp kényszerből balhátvédet faragott belőle: Zambrotta képességeit jelzi, hogy ezen a poszton a világ egyik legjobbjává nőtte ki magát. Ma már kihagyhatatlan a squadra azzurrából és a Juvéból is.