Viktor Onopko (Oroszország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Viktor Onopko, az oroszok középhátvédje.
Vágólapra másolva!

Viktor Onopko (Oroszország)
Poszt: középhátvéd
Klub: Szaturn-REN TV
Születési idő: 1969. október 14., Luganszk
Testsúly, magasság: 189 cm/79 kg

Ukrajnában látta meg a napvilágot, és ifistaként a Sztahanovecben és a Dinamo Kijevben is szerepelt, de a Sahtar Doneckben lett ismert futballista. Tizennyolc esztendős volt, amikor bemutatkozott az első csapatban, és húszesztendősen lett stabil kezdőjátékos.

A szovjet bajnokságban csak a Sahtarban szerepelt, és játszott a Független Államok Közössége válogatottjában is. A nagyhatalom felbomlása után úgy döntött, hogy az orosz válogatottban szerepel, és ennek érdekében a Szpartak Moszkvába igazolt.

1992-ben és 1993-ban is az év játékosának választották Oroszországban. Az 1994-es világbajnokságon a brazilok ellen eltiltása miatt nem léphetett pályára, de a többi két meccsen szerepelt, és ott volt az 1996-os Európa-bajnokságon is.

Ekkor már külföldön futballozott, 1995 nyarán az Atlético Madrid és a Real Oviedo versengett az aláírásáért, és ő végül az utóbbit választotta. Klubja 2001 nyarán kiesett az élvonalból, de ő maradt az egyesületnél, és csak egy évvel később váltott csapatot, amikor is a Rayo Vallecanóba szerződött.

Miután a madridiakkal is kiesett az élvonalból, hazatért a Szpartak-Alanyija Vlagyikavkazba, majd idén télen elfogadta az egykori szövetségi kapitány, Oleg Romancev ajánlatát, és a Szaturnhoz írt alá, ahol Bodnár László is csapattársa. Több mint száz alkalommal lépett pályára az orosz válogatottban, ezzel csúcstartó. A dzsipek jelentik a hobbiját, több autócsodával is rendelkezik.