Nikosz Dabizasz (Görögország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Nikosz Dabizasz, a görögök középhátvédje.
Vágólapra másolva!

Nikosz Dabizasz (Görögország)
Poszt: középhátvéd
Klub: Leicester City
Születési idő: 1973. augusztus 3., Ptolemaida
Testsúly, magasság: 184 cm/75 kg

Egy északgörög kisfaluban, Valtoneróban töltötte gyermekkorát, és 16 éves koráig eszébe sem jutott, hogy valaha is profi focista lesz belőle. Édesapja tanácsára azonban ekkor kipróbálta magát a helyi amatőr csapatnál, a Hermésznél, és olyan jól játszott, hogy a harmadosztályú Pontoi Veriasz felfigyelt rá. Három évet töltött el ennél a klubnál, a második esztendőtől kezdve már a másodosztályban szerepelt, és hogy nem játszott rosszul, arra fényes bizonyíták, hogy 21 éves korában bejelentkezett érte az Olympiakosz.

Az athéni sztárcsapatnál hamar meghatározó ember lett, két bajnoki címet is nyert a gárdával, és a nemzetközi porondon is megmutathatta magát. A rengeteg korosztályos válogatottság után már 1994-ben bemutatkozhatott a nagyválogatottban, de a nemzeti csapatba igazából csak az 1998-as világbajnokság selejtezőire verekedte be magát.

A Newcastle United 1998 januárjában igazolta le 1,3 millió fontért, és a Szarkáknál hamar közönségkedvenc lett kompromisszumot nem ismerő játékstílusa miatt. Ráadásul védő létére meglehetősen gólerős volt, három idényben is háromszor volt eredményes. 2002-ben lejáró szerződését két évvel meghosszabbította, de a mostani pontvadászatban a tartalékok között találta magát.

A válogatottba ugyan annak ellenére is rendszeresen meghívták, hogy a Newcastle-ban nem játszott, de ő rendszeresen szerepelni akart, így januárban elfogadta a Leicester City ajánlatát.