Társoldalunk:

Frank de Boer (Hollandia)

Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Frank de Boer, a hollandok középhátvédje.

Frank de Boer (Hollandia)
Poszt: középhátvéd
Klub: Rangers FC
Születési idő: 1970. május 15., Hoorn
Testsúly, magasság: 178 cm/79 kg
Válogatottság: 108 mérkőzés, 13 gól

A holland válogatottsági csúcstartó a De Zouaven nevű amatőrklubban kezdett el futballozni, és ikertestvérével együtt 15 évesen került az Ajaxhoz, amelynek első csapatában három évvel később debütált, és rögtön alapember lett.

Húszévesen már válogatottnak mondhatta magát, az Oranjéban 1990 szeptemberében mutatkozott be. Ekkoriban még balhátvédként szerepelt, ezen a poszton játszott az 1992-es UEFA-kupa-győztes együttesben, majd két évvel később a Bajnokok Ligáját megnyerő csapatban. Játszott az 1992-es Eb-n, valamint az 1994-es és 1998-as vébén is, de az 1996-os kontinensviadalt sérülés miatt ki kellett hagynia.

A Barca már 1998-ban vitte volna testvérével együtt, de némi jogi huzavona után 1999 januárjában kerültek a katalánokhoz. Nem mondhatni, hogy közönségkedvencek lettek volna, bár Frank de Boer teljesítményére eleinte nem lehetett panasz. Legnagyobb kudarcaként a 2000-es Európa-bajnokságot tartja, ahol házigazdaként elbukta az olaszok elleni elődöntőt, miután két tizenegyest is kihagyott: egyet a rendes játékidőben, egyet pedig a büntetőpárbajban.

2001 májusában pozitív eredményt hozott a doppingvizsgálata, amiért előbb egy évre eltiltották, de a fellebezést követően a büntetést tíz hétre csökkentették. Tavaly hagyta ott a Barcát a Galatasaray kedvéért, de a törököknél sem ment neki a játék, így januárban csatlakozott testvéréhez a skót Rangersnél.

Ő az Oranje csapatkapitánya, bár sokak szerint már nem neki kellene játszania a védelem tengelyében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK