Pavel Nedved (Csehország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Pavel Nedved, a csehek aranylabdás középpályása.
Vágólapra másolva!

Pavel Nedved (Csehország)
Poszt: középpályás
Klub: Juventus
Születési idő: 1972. augusztus 30., Cheb
Testsúly, magasság: 177 cm/70 kg
Válogatottság: 75 mérkőzés, 17 gól

Az Érchegység lábánál található Cheb városában született, átlagos cseh munkáscsaládban, a helyi klubban kezdte el pályafutását. Még tizenévesen a Skoda Plzenhez szerződött, az élvonalban azonban a Dukla Praha színeiben mutatkozott be, ahová katonaideje alatt került. Egy évre rá már a Sparta Praha futballistája volt, és hamarosan itt is meghatározó ember lett, a drukkerek csak Rakétának becézték távoli lövései miatt.

Huszonkét évesen debütált a válogatottban, és a nemzetközi közvélemény először az 1996-os Európa-bajnokságon figyelt fel rá: első gólját a nemzeti csapatban az olaszok elleni csoportmeccsen szerezte. Hívta a PSV Eindhoven is, de ő a Lazióba szerződött az Eb után, és hamarosan itt is közönségkedvenc lett csupaszív játéka miatt.

Előbb KEK-et, majd bajnokságot nyert a rómaiakkal, hívta az Atlético Madrid és a Manchester United is, végül azonban a Juventusban kötött ki, ahová 2001 nyarán írt alá. Eleinte nem ment neki a játék Torinóban, de miután beilleszkedett, a gárda vezéregyénisége és alapembere lett - ugyanezt a cseh válogatottban már korábban elérte. Tavaly ért fel pályafutása csúcsára, hiszen 2003-ban megkapta az Aranylabdát, vagyis az év legjobb európai focistájának választották meg.