Giovanno Rosso (Horvátország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Giovanno Rosso, a horvátok középpályása.
Vágólapra másolva!

Giovanno Rosso (Horvátország)
Poszt: középpályás
Klub: Maccabi Haifa
Születési idő: 1972. november 12.
Testsúly, magasság: 186 cm/ 77 kg
Válogatottság: 9 mérkőzés, 1 gól

Pályafutása nagy részét az izraeli bajnokságban töltötte, így már harminc esztendős volt, amikor bemutatkozhatott a válogatottban. Hazájában az NK Zadarban, majd az NK Zagrebben futballozott, utóbbi színeiben 1993 és 1996 között 64 bajnokin 11 gólt ért el.

1996 nyarán szerződött a Szentföldre, mégpedig a Hapoel Beer Sheva együtteséhez, amellyel rögtön kupát nyert, a fináléban ő szerezte a mindent eldöntő találatot. Edzője, Eli Guttmann magával vitte őt a Hapoel Haifához, ahol két évvel később, 1999-ben bajnokságot nyert - ő maga 13 találatot ért el, és megválasztották az év játékosának.

A következő szezonban a BL-ben is remekelt a csapat, és Rossóra sem lehetett panasz, betalált a Besiktas és az Ajax Amsterdam ellen is. 2000 nyarán ismét edzőjével együtt váltott klubot, de a Beitar Jerusalemben nem találta a helyét, így aztán 2001-ben a Maccabi Haifába szerződött.

Ez jó döntésnek bizonyult, mert ezzel a klubbal megint bajnokságot nyert, és ismét megválasztották az év focistájának a Szentföldön. Időközben megkapta az izraeli állampolgárságot, és erősen fontolgatta, hogy fogadott hazája színeiben szerepeljen a válogatottban, de 2002 novemberében meghívót kapott a horvát csapatba, és ez eldöntötte a kérdést. Az Eb-selejtezők második felére egyenesen alapember lett a horvátoknál.