Andrejs Rubins (Lettország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Andrejs Rubins, a lettek középpályása.
Vágólapra másolva!

Andrejs Rubins (Lettország)
Poszt: középpályás
Klub: Sinnyik Jaroszlavl
Születési idő: 1978. november 26.
Testsúly, magasság: 175 cm/ 70 kg
Válogatottság: 53 mérkőzés, 6 gól

Természetesen ő is a Skonto Rigában kezdte pályafutását, de már nagyon fiatalon felfigyeltek rá külföldről: még csak 17 eszendős volt, amikor a svéd Östers IF leigazolta.

Itt azonban nem kapott valami sok lehetőséget, így két év elteltével, 1997-ben visszatért a Skontóba, ahol azonnal alapember lett. Ekkor még "csak" korosztályos válogatottnak mondhatta magát, de hamarosan a nagyválogatottban is bemutatkozhatott: erre 1998 novemberében, a Tunézia elleni barátságos meccsen került sor. 1997 és 2000 között négy bajnokságot nyert a Skontóval, 1999-ben hat, egy évvel később pedig hét találatot szerzett.

Klubtársával, Aleksandrs Kolinkóval együtt 2000 októberében Angliába, a másodosztályú Crystal Palace-ba igazolt, de itt nem tudott tartósan bekerülni a kezdők közé, két év alatt mindössze 31 bajnokin szerepelt, amelyeken egyetlen gólt sem ért el - a Ligakupában viszont a Liverpool elleni elődöntőn látványos találatot szerzett.

2002 decemberében hagyta ott Angliát, és az orosz Szpartak Moszkvához szerződött, a moszkvaiak azonban azonnal továbbadták a Sinnyik Jaroszlavlnak, amellyel tavaly 23 bajnokin játszott. Közel hat éve alapember a válogatottban, a középpálya bal oldalán. Klasszikus vonalszélső, szélvészgyors és remekül cselez, ám a jobb lábát szinte csak támaszkodásra használja.