Mauro Camoranesi (Olaszország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Mauro Camoranesi, az olaszok középpályása.
Vágólapra másolva!

Mauro Germán Camoranesi (Olaszország)
Poszt: középpályás
Klub: Juventus
Születési idő: 1976. október 4., Tandil
Testsúly, magasság: 177 cm/70 kg
Válogatottság: 7 mérkőzés

Érdekes karrier az övé: Argentínában látta meg a napvilágot, profi karrierjét Mexikóban kezdte, és végül az olasz válogatottban kötött ki.

Első egyesülete a mexikói Santos Laguna volt, amelynek színeiben az 1996-97-es szezonban 22 mérkőzésen nyolc gólt ért el. Erre hazájában is felfigyeltek, és a Banfield igazolta le, ahol aztán az argentin másodosztályban valósággal ontotta a gólokat, 1998-ban 16 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját. Ezt követően visszatért Mexikóba, a Cruz Azul együttesébe, ahol szintén rendkívül eredményes volt, két év alatt 32 gólt ért el.

2000 nyarán szerződött Európába, mégpedig az olasz Hellas Veronába, és a Serie A-ban megállta a helyét, noha itt már sokkal kevesebb gólt rúgott: a 2000-2001-es idényben négy, a következő pontvadászatban három találatot szerzett. A középpálya jobb oldalán azonban olyan jól futballozott, hogy a Juventus szerződtette őt, és a torinóiaknál is alapember lett.

Teljesítménye alapján egyre többen követelték az olasz válogatottba, és miután kiderült, hogy ennek semmi akadálya, Giovanni Trapattoni behívta őt, újabb taggal gyarapítva az úgynevezett oriundók táborát - így hívják azokat a focistákat, akik argentinból lettek olasszá. A dolog nem példa nélküli, a harmincas évek kétszeres világbajnok olasz csapatában több ilyen futballista is szerepelt.

Camoranesi szép lassan alapemberré nőtte ki magát a squadra azzurrában, jelenleg ő az első számú jelölt a középpálya jobb oldalán.