Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Robert Pires, a franciák középpályása.
Vágólapra másolva!

Robert Pires (Franciaország)
Poszt: középpályás
Klub: Arsenal FC
Születési idő: 1973. január 29., Reims
Testsúly, magasság: 180 cm/74 kg
Válogatottság: 67 mérkőzés, 14 gól

1973. január 29-én született Reimsben, és a híres helyi klub, a Stade Reims volt az első egyesülete. Az élvonalban viszont már az FC Metzben mutatkozott be húszévesen. Akkoriban még csatárként szerepelt, és rendre tagja volt a különböző korosztályos válogatottaknak, ott volt például az 1996-os olimpián is.

Ugyanebben az esztendőben bemutatkozhatott a nagyválogatottban is, de itt nem sikerült gyökeret vernie. Az 1997-98-as idényben viszont megint remekül ment neki a játék, a Metz ezüstérmet nyert a bajnokságban, így bekerült a világbajnokságra utazó keretbe. A vébén mindössze két meccsen szerepelt csereként, majd ezt követően aláírt a Marseille-hez.

Az OM-ben már középpályásként vetették be, de az új szerepkör nem nagyon ízlett neki, ráadásul a marseille-i egyesület is gyengébben szerepelt a vártnál. Ennek ellenére továbbra is tagja maradt a francia válogatottnak, és az Európa-bajnokság döntőjében csereként beállva ő készítette elő a győztes gólt.

Ekkor úgy tűnt, a Real Madridba igazol, ám hosszas huzavona után mégis az Arsenal ajánlatát fogadta el. Jobban nem is dönthetett volna, az Ágyúsoknál ugyanis Arsene Wenger megtalálta a helyét a középpálya bal oldalán. Tavaly súlyos sérülése miatt kénytelen volt kihagyni a világbajnokságot, és csak októberben tért vissza a pályára.

Pires igazából 2003 elején lendült játékba sérüléséből felépülve, és tavasszal az Arsenal egyik legjobb játékosa volt. Középpályás létére rengeteg gólt szerzett, az elmúlt két idényben egyaránt tíz felett termelt a Premiershipben.