Martin Jörgensen (Dánia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Martin Jörgensen, a dánok középpályása.
Vágólapra másolva!

Martin Jörgensen (Dánia)
Poszt: középpályás
Klub: Udinese
Születési idő: 1975. október 6., Örsted
Testsúly, magasság: 179 cm/78 kg
Válogatottság: 48 mérkőzés, 8 gól

Alig múlt tizennyolc éves, amikor az Aarhus GF színeiben bemutatkozhatott a dán első osztályban. A fiatal játékos az 1993-94-es szezonban még csak hat alkalommal kapott lehetőséget, ám két gólja bizonyította: lehet rá számítani. Ezt a klub vezetői is észrevették, s a következő három szezonban egyre több és több lehetőséget adtak neki.

Már kulcsembere volt az Aarhusnak, amikor 1997 nyarán az Udinese megvásárolta a korábban Dániában 82 bajnoki mérkőzésen 14 gólt szerzett játékost. Itáliai debütálására sem kellett sokat várni, már 1997. augusztus 31-én bemutatkozhatott a Fiorentina elleni, 3-2-es vereséggel végződött hazai találkozón.

Első évében még nem volt biztos csapattag, ám később elképzelhetetlen volt az udineiek kezdőcsapata nélküle, akárcsak a dán válogatotté, amellyel részt vett az 1998-as világbajnokságon.

A 2001-2002-es bajnokságban elég sokat bajlódott különböző sérülésekkel, de így is majdnem karriercsúcsot ért el a rúgott gólok tekintetében, hiszen hat találatig jutott. Szinte minden évben kapcsolatba hozzák más klubbokal, szóba került már a neve a Schalkénél, az Internél és a Laziónál is, de mindig maradt Udinében.