Martin Petrov (Bulgária)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Martin Petrov, a bolgárok középpályása.
Vágólapra másolva!

Martin Petrov (Bulgária)
Poszt: középpályás
Klub: VfL Wolfsburg
Születési idő: 1979. január 15., Vzaca
Testsúly, magasság: 180 cm/73 kg

Szülővárosa csapatában, a Botev Vracában kezdte pályafutását, ahol egykoron édesapja is focizott, de 17 esztendősen lecsapott rá a CSZKA Szófia. A fővárosban már az 1996-97-es idényben pályára lépett három meccsen, a következő szezonban pedig az FC Rakovszki Rusze elleni 9-0-s győzelemből góllal vette ki a részét, de csak 1998 nyarától kapott állandó játéklehetőséget.

Fél év elég volt neki, hogy felhívja magára a külföldi klubok figyelmét, és 1999 januárjában a svájci Servette vette meg (a helvétek az UEFA-kupában figyeltek fel rá, ahol ellenük is pályára lépett). A genfiekkel az idény végén bajnokságot nyert, majd 1999 júniusában bemutatkozhatott a válogatottban az angolok ellen - első meccsén rögtön ki is állították, mire azonnal kikiáltották az új Hriszto Sztoicskovnak, a szupersztárhoz hasonló temperamentuma miatt.

A Servette-ben a következő kév évben összesen 18 találatot ért el, majd 2001 nyarán klubrekodnak számító összegért (4,3 millió euró) megvette őt a német VfL Wolfsburg. Első idényében a Bundesligában remekül ment neki a játék, hat gólig jutott, de a következő pontvadászatban ezt nem tudta megismételni.

A jelenlegi szezonban megint ontja a gólokat, annak ellenére, hogy egy hónapot sérülés miatt ki kellett hagynia. Csatárként is képes jó teljesítményre, de inkább klasszikus balszélsőnek számít, nem csak a gólszerzésben, hanem az előkészítésben is jeleskedik.