Baggio búcsúmeccsére figyel a futballvilág

Vágólapra másolva!
Szerdán a magyar-brazilon kívül érdemes lesz fél szemmel Európára is figyelni, ugyanis a labdarúgó Európa-bajnokságra kijutott 16 válogatottból a franciákon és az angolokon kívül az összes pályára fog lépni. Az Eb-re való felkészülés jegyében rendezendő barátságos meccsek közül három párosításban játszanak egymással olyan csapatok, amelyek ott lesznek nyáron Portugáliában - Hollandia Görögországot, Olaszország - Roberto Baggio búcsúmeccsén - Spanyolországot fogadja, a rendező portugálok pedig a március 31-én Anglia ellen diadalmaskodó svédek ellen lépnek pályára.
Vágólapra másolva!

A szerdai játéknap leginkább várt összecsapása az olaszok és a spanyolok genovai randevúja lesz, amelyen nem lép pályára a bajnoki aranyban még reménykedő AS Roma játékmestere, Francesco Totti. Az Empoli ellen duplázó Tottinak a vasárnapi bajnokin meghúzódott a vádlija, így nem is tagja Trapattoni kereténel, amelyből kimaradt csapattársa, Antonio Cassano is, valamint az éllovas Milan védője, Alessandro Nesta, s az Inter kapusa, Francesco Toldo. Utóbbi helyett a Lazióban védő, 34 éves Angelo Peruzzi került be, aki öt év után lett újra tagja a squadra azzurrának.

Persze a meccs fénypontja Roberto Baggio búcsúztatása lesz. Az eddigi legutolsó (1993) olasz aranylabdás játékos eddig 55-ször lépett pályára a válogatottban, s ezalatt 27-szer volt eredményes, de legutóbb öt éve, 1999. március 31-én szerepelt a nemzeti együttesben. A 37 éves csatár rá is szolgált a behívóra, ugyanis vasárnap csapata, a Brescia az ő góljával mentett pontot hazai pályán a Perugia ellen, s így Copfocska már 11 találatnál jár ebben a bajnoki szezonban. A találkozóra egyébként Olaszországban percek alatt elkapkodták az összes belépőt, mivel a hazájában (is) rendkívül népszerű Baggiót mindenki látni akarja, amint olasz válogatott mezben utoljára pályára lép.

Az ellenfél spanyol válogatottban most debütálhatott volna Luis García, a Barca támadója azonban a Real elleni rangadó előtti tréningen ágyéksérülést szenvedett, így helyére a Betis szélsője, Joaquín Sánchez kapott behívót. Lesz egy másik hiányzó is a katalán csapatból, a védő Carles Puyol ínszalagszakadást szenvedett, és várhatóan három hetet ki kell hagynia. A Valenciában játszó Carlos Marchena térdsérüléssel bajlódik, Inaki Sáez szövetségi kapitány pedig César Martínnak (Depor) és Juanito Gutiérreznek (Betis) küldött utólag meghívót.

Egy hónappal ezelőtt a vb-ezüstérmes németek könnyedén 3-0-ra verték Belgiumot, szerdán pedig Bukarestben Románia nemzeti tizenegye ellen lépnek pályára. Rudi Völler szövetségi edző Christian Wörnsre (Dortmund) és Christian Rahnra (Hamburg) sem számíthat, mindketten a hét végi bajnokin sérültek meg, s rajtuk kívül Miroslav Klose sincs bevethető állapotban - a Kaiserslautern támadója térdsérüléssel bajlódik.

"Két héten belül rendbe fogok jönni" - mondta Wörns, aki a Leverkusen elleni, 3-0-ra elveszített rangadón szenvedett izomsérülést. A németek szövetségi kapitánya elmondta: "Christian nagyon frusztrált, hiszen ez már a harmadik idei izomsérülése."

Raúl Baggio mezét akarja
Raúl, a Real Madrid csapatkapitánya azt szeretné, ha ő cserélhetne mezt Roberto Baggióval a szerdai találkozón. Raúl eme szándéka nem meglepő, hiszen neki mindig is Baggio volt a példaképe: korábban szobájának falát a jelenleg a Bresciában játszó irányítónak a poszterei és képei díszítették. A 27 éves spanyol csatár egyszer már cserélt mezt Baggióval, amikor a nála 10 esztendővel idősebb világklasszis a Real Madrid tavalyi, centenáriumi mérkőzésén pályára lépett. "Az egy felejthetetlen nap marad a számomra. Ő a legnagyobb játékos" - hízelgett kedvencének a szintén átlagon felüli képességekkel megáldott spanyol támadó. (MTI)


A dánok a skótokkal mérik össze erejüket, s a koppenhágai találkozón biztosan nem léphet pályára, mivel kificamodott az ínszalagja az Everton Blackburn elleni szombati veresége alkalmával. A kemény kötésű középpályás angol sajtóértesülések szerint akár az Eb-ről is lemaradhat. Morten Olsen két új embert is meghívott a keretébe, az egyik az FC Nordsjalland játékosa, Thomas Rasmussen, míg a másik a Bröndbyben focizó Martin Retov.

A hollandok is több sztárjátékosukat kénytelenek nélkülözni a Görögország elleni Eb-felkészülési meccsen: Andy van der Meyde (Inter), Edgar Davids és Philip Cocu (mindkettő Barca), valamint Ruud van Nistelrooy (Manchester United) sem áll Dick Advocaat szövetségi kapitány rendelkezésére. A tréner utólag a Manchester City középpályását, Paul Bosveltet hívta be.

Az Eb-házigazda portugáloknál a Sporting középső védője, Beto nem bevethető, s rajta kívül a május 4-ei, La Coruna-i BL-elődöntő visszavágójára készülő FC Porto játékosai (Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho, Nuno Valente, Costinha és Deco) sem tagjai a Svédország elleni keretnek.

A csehek Japánnal meccselnek, és a magyar válogatotthoz hasonlóan Nedvedék is győzelemre készülnek a légiósokkal kiegészült távol-keleti ország csapata ellen. A bolgárok Szófiában látják vendégük Kamerunt, míg a lettek (a hét végén gólt szerzett southamptoni Paharsszal, valamint Verpakovskissal, Stepanovsszal a keretben) Rigában Izland legjobbjaival csapnak össze. Az oroszok Norvágiába, a horvátok Macedóniába látogatnak, Svájc nemzeti csapata pedig Szlovéniával méri össze erejét szerdán.