Imantas Bleidelis (Lettország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Imantas Bleidelis, a lettek középpályása.
Vágólapra másolva!

Imantas Bleidelis (Lettország)
Poszt: középpályás
Klub: Viborg FF
Születési idő: 1975. augusztus 6.
Testsúly, magasság: 178 cm/ 77 kg
Válogatottság: 76 mérkőzés, 8 gól

Az Olimpija Riga együttesében kezdte pályafutását, és a különböző korosztályos válogatottakba még innen hívták be, ám 1995-ben lecsapott rá a Skonto, igaz, először csak az örökös lett bajnok fiókcsapatához, a Skonto/Metalshoz került. Itt aztán olyan jól játszott, hogy még ebben az esztendőben bemutatkozhatott a nagyválogatottban, az 1996-os bajnokságot pedig már a Skontónál kezdte.

A fővárosi együttesben négy éven keresztül alapember volt, legeredményesebb évének pedig az 1997-es bizonyult, amikor kilencszer talált be. 1999 telén a Southampton igazolta le honfitársa, Marijan Pahars javaslatára, a Szentek 600 ezer fontot fizettek ki érte, de balszerencséjére egy héttel az érkezése után új tréner, Glenn Hoddle került a kispadra, aki nem számolt vele.

Két és fél év alatt mindössze két bajnokin szerepelt a Southamptonban annak ellenére, hogy a válogatottban továbbra is meghatározó ember volt. Végül a 2002-2003-as idény közben távozott Angliából, a dán Viborg FF vette meg, ahol az előző szezonban két találatot ért el.

Elsősorban a középpálya jobb oldalán érzi jól magát, amolyan klasszikus vonalszélsőnek számít, de a kapu előtt is feltalálja magát, a San Marino elleni selejtezőn például két gólt szerzett.