Marc Overmars (Hollandia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Marc Overmars, a hollandok középpályása.
Vágólapra másolva!

Marc Overmars (Hollandia)
Poszt: középpályás
Klub: FC Barcelona
Születési idő: 1973. március 29., Emst
Testsúly, magasság: 174 cm/71 kg
Válogatottság: 81 mérkőzés, 16 gól

Az SV Epe amatőrcsapatából 1990-ben igazolta az akkor másodosztályú Go Ahead Eagles. A deventeriektől egy év múlva a Willem II-be került, az újabb szezonkezdet pedig már az Ajaxban találta. Sajátos bemutatkozást mondhat magának az amszterdami sztárklubban: az első mérkőzését követő 9 hónap alatt egyetlen percet sem hagyott ki, ilyen sorozatra 27 esztendeje nem volt példa a klub történetében.

Hatalmas cselmester, él-hal a trükközésért. Holland kupagyőztes 1993-ban, bajnok 1994-1995-ben, BEK- és Világkupa-győztes az Ajaxszal, az európai Szuperkupáért vívott két meccset azonban sérülés miatt ki kellett hagynia. 1997 nyarán szerződött át Londonba az Arsenalhoz, elsősorban Bergkamp segített odaszerződésében.

Az amszterdami hasonló sorozatot produkált a válogatottban is: az 1993. februári, törökök elleni debütálást követően 20 meccsen szerepelt megszakítás nélkül az Oranjében, igaz közben néhányszor le-, egyszer pedig becserélték. Bemutatkozó meccsének 5. percében (!) betalált a törökök kapujába. 1994-es vb-n mind az öt mérkőzésen pályára lépett, az 1996-os Európa-bajnokságot viszont súlyos szemsérülés miatt kellett kihagynia.

2000 nyarán távozott az Arsenalból, és a Barcelonába igazolt, ráadásul a katalánok történetének legdrágább futballistája lett. Első idénye jól sikerült a Nou Campban, azóta viszont rendre sérülések hátráltatják. A válogatottban sem olyan biztos már a helye.