Völler vállalja a felelősséget a bukaresti 1-5-ért

Vágólapra másolva!
Rudi Völler, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya magára vállalja a felelősséget a bukaresti barátságos mérkőzésen elszenvedett 5-1-es vereségért.
Vágólapra másolva!

"Katasztrofális teljesítményt nyújtottunk, erre nincs bocsánat. Elsősorban én hibáztam, amikor foghíjas kerettel indultam el Romániába. Senkit sem hívtam be a szereplést lemondó Jens Nowotny és Frank Baumann helyére, mivel nem akartam megbontani az U21-es csapat és a nagyválogatott egységét, a hátravont középpályások, Carsten Ramelow és Jens Jeremies viszont nem tudták betölteni az új szerepkört" - mondta a szakvezető, hozzátéve: egyelőre korai lenne levonni a júniusi Európa-bajnoksággal kapcsolatos következtetéseket, de néhány gyenge produkciót elraktározott a fejében.

Ami a vb-ezüstérmes német csapat morális helyzetét illeti, Völler szerint jókor jött a pofon, hiszen a horvát és a belga válogatott felett aratott győzelmek nyomán sokan már azt hitték, hogy nincs több tennivaló. "Talán túlságosan elkényelmesedtünk. Jó lenne gyorsan még egy meccset játszani, hogy ne maradjon meg sokáig ez az 1-5 a fiúkban" - tette hozzá.

"Blamázs" - ez a leggyakrabban ismételgetett szó Németországban a szerdai 5-1-es veresége után. Legutóbb ugyanennyire 2001. szeptember elsején kapott ki Németország Münchenben Anglia válogatottjától, ennél nagyobb arányú vereséget pedig utoljára 50 évvel ezelőtt a magyar Aranycsapat mért a (nyugat)német válogatottra: az 1954-es svájci világbajnokság csoportmérkőzésén Bázelben Puskásék 8-3-ra verték a németeket.

A bukaresti mérkőzésen a románok már 5-0-ra is vezettek, s a ZDF riporterének is Svájc jutott eszébe, amikor így kiáltott fel: emberek, van még remény, Svájcban is öt góllal kaptunk ki a magyaroktól, mégis világbajnokok lettünk!

A német válogatott legsúlyosabb vereségét 1909. március 16-án szenvedte el Angliától Oxfordban (0-9), de arra is csak valamikor a múlt század elején, 1913-ban volt példa, hogy egy német válogatott már az első félidőben 0-4-es hátrányban kerüljön, úgy, mint most Bukarestben. A bukaresti és müncheni 1-5-nél súlyosabb vereséget mindössze öt alkalommal szenvedett el német, illetve nyugatnémet válogatott tizenegy.

Oliver Kahn, a németek szünetben lecserélt kapusa nyilatkozott ugyan, bár azt mondta, hogy nem talál szavakat. "Szabályosan hagytuk magunkat letaglózni" - közölte a szókimondó kapus. Rudi Völler szövetségi kapitány szerint a vereségre nincs mentség, a válogatott amatőrszínvonalon játszott.

A csapatba a szövetségi kapitányként és játékosként is világbajnokságot nyert Franz Beckenbauer próbált lelket önteni, mondván, hogy "megleckéztettek bennünket, de ilyesmit az elkövetkezendő években nem fogunk még egyszer átélni".

A németek abban reménykednek, hogy a portugáliai Európa-bajnokság előtti három barátságos mérkőzésen, Málta, Svájc és - június 6-án, Kaiserslauternben - Magyarország ellen kiköszörülik a csorbát, felkel a padlóról a csapat.

A román sajtó érthetően kitörő lelkesedéssel fogadta az 5-1-es győzelmet.

Onlinesport:
"Románia feltörölte a padlót Németországgal."

Gazeta Sporturilor:
"Ott lenne a helyünk az Eb-n! Ha egy csapat megalázza Németországot, maradéktalanul ki kell élvezni a pillanatot. Kivertük a győzelmi mámort az ellenfél fejéből."

Ziua:
"Germania kaputt."

Jurnalul National:
"Három legjobbunk nélkül is eltapostuk a vb-ezüstérmest."

Prosport:
"A mi galaktikusaink."

Libertatea:
"Utolértük Németországot."