Maris Verpakovskis (Lettország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Maris Verpakovskis, a lettek csatára.
Vágólapra másolva!

Maris Verpakovskis (Lettország)
Poszt: csatár
Klub: Dinamo Kijev
Születési idő: 1979. október 15., Liepaja
Testsúly, magasság: 173 cm/68 kg
Válogatottság: 31 mérkőzés, 11 gól

A lett labdarúgás új szupersztárja Liepajában született, és a helyi Baltika volt az első klubja, amelynek színeiben már 17 esztendősen bemutatkozott. Egy évvel később a város másik egyesületébe, a Metalurgsba igazolt, és itt lett ismert futballista.

Pályafutása elején támadó középpályásként szerepelt, de később már csatárként alkalmazták, és a klub 2000-ben az ő vezérletével jutott be a lett kupa döntőjébe. A Metalurgs ugyan kikapott a Skontótól, de Verpakovskis gólt szerzett, és a rigaiak le is igazolták, ráadásul ugyanezen év novemberében a válogatottban is bemutatkozhatott, de sem itt, sem pedig a nemzeti tizenegyben nem ő számított az első számú támadónak.

A szövetségi kapitány, Alesander Starkovs által favorizált egycsatáros játékrendszerbe viszont tökéletesen beleillett gyorsaságával, erőszakosságával, így aztán (különösen, hogy Marian Pahars megsérült) a válogatott fő gólfelelősévé lépett elő, és a selejtezők során nem is okozott csalódást. Tavaly nyáron az angol Wolverhamptonnál volt próbajátékon, de a Farkasok nem tartottak rá igényt, az év elején aztán aláírt a Dinamo Kijevhez.