Társoldalunk:

Dimitar Berbatov (Bulgária)

Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Dimitar Berbatov, a bolgárok csatára.

 

Dimitar Berbatov (Bulgária)
Poszt: csatár
Klub: Bayer Leverkusen
Születési idő: 1981. január 30., Blageovgrad
Testsúly, magasság: 188 cm/79 kg

Berbatov igazi futballista családból származik, hiszen édesapja is profi játékos, fénykorában a Dimitrogvrad együttesében Dimitar Penev csapattársa volt. Fiacskája a Pirin Blageovgrad együttesében kezdte pályafutását, 16 esztendős volt, amikor a CSZKA Szófia egyik játékosmegfigyelője, bizonyos Hriszto Marincsev felfigyelt a tehetségére, és a fővárosi együttes nevében szerződést ajánlott neki. A CSZKA kevesebb mint háromezer fontnak megfelelő összeget fizetett ki érte.

Berbatov két évvel később mutatkozott be az első csapatban a Levszki Szófia elleni bajnokin, első góljára pedig egészen májusig kellett várni. Első idényében összesen hat alkalommal talált be, a kupában is remek teljesítményt nyújtott: a gárda az ő játékának köszönhetően elhódította a trófeát. A következő bajnokságban házi gólkirály lett 16 találattal, de a szurkolók nem tudták neki megbocsátani, hogy a Levszki elleni sorsdöntő bajnokin három nagy helyzetet is kihagyott. Amikor a 2000-2001-es bajnokság első mérkőzésén megint nem tudott betalálni, és a szurkolók kifütyülték, kijelentette: soha többé nem lép pályára a CSZKA színeiben.

Ez, persze, túlzás volt, hiszen még fél éven keresztül erősítette a gárdát. 2000 októberében viszont megszerezte első gólját a nemzeti színekben a dánok elleni Eb-selejtezőn. 2001 januárjában szerződött a Leverkusenhez, ahol eleinte a jövő emberének tekintik, de hamar bebizonyította, hogy azonnal lehet rá számítani. Eleinte a helyzetkihasználása nem volt valami jó, mostanában viszont már sokkal magabiztosabb a kapu előtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK