Milan Baros (Csehország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Milan Baros, a csehek csatára.
Vágólapra másolva!

Milan Baros (Csehország)
Poszt: csatár
Klub: Liverpool FC
Születési idő: 1981. október 28., Ostrava
Testsúly, magasság: 184 cm/76 kg
Válogatottság: 23 mérkőzés, 13 gól

Pályafutását a Banik Ostravában kezdte el, meglehetősen fiatalon bemutatkozhatott az első csapatban, és már az 1999-2000-es bajnokságban hat alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. Tehetsége a korosztályos válogatottaknál is bebizonyosodott, hiszen az U21-es gárdában 14 találkozón kilenc alkalommal volt eredményes.

Hamar megkapta az "Ostrava Maradonája" kitüntető jelzőt, 2000 áprilisában a Belgium elleni barátságos mérkőzésen bemutatkozhatott a nagyválogatottban is, és ha már ott volt, akkor be is talált. Két hónappal később az Észak-Írország elleni vb-selejtezőn is gólt szerzett, és ezzel bizonyossá vált, hogy új sztár született.

Nyilvánvalóvá vált, hogy vételárát a cseh csapatok nem tudják kifizetni (pedig a Sparta Praha szívesen vitte volna), ám külföldről is volt érdeklődés a Juventus, az Internazionale és a Liverpool képében. Baros végül a Vörösök ajánlatát fogadta el, akik 3,2 millió fontot fizettek ki érte, és azonnal kölcsönadták korábbi egyesületének, a Banik Ostravának, mivel Liverpoolban nem nagyon kapott volna játéklehetőséget. Itt fél szezon alatt 11 gólt ért el, és 2001 januárjában az Anfield Roadra költözhetett.

Első meccsét csak a következő szezonban vívta, és nem okozott csalódást, hiszen kilenc gólt ért el. Később egy sérülés hátráltatta a fejlődésben, de a válogatottban így is Koller állandó partnerévé lépett elő.