David Trezeguet (Franciaország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere David Trezeguet, a franciák támadója.
Vágólapra másolva!

David Trezeguet (Franciaország)
Poszt: csatár
Klub: Juventus FC
Születési idő: 1977. október 15., Rouen
Testsúly, magasság: 187 cm/75 kg
Válogatottság: 49 mérkőzés, 28 gól

Ugyan Franciaországban született, de pályafutását Argentínában kezdte, mivel édesapja innen származott. Első klubja a Platense volt, ahol összesen öt bajnokin lépett pályára, az elsőn még csak 16 éves volt! 1995 nyarán aztán hazatért Franciaországba, ahol az AS Monaco játékosa lett.

Két év alatt kilenc bajnokin szerepelt a csapatban, és bár egyetlen gólt sem ért el, a korosztályos válogatottban jobban ment neki a játék: 1996 nyarán ifi Európa-bajnokságot nyert (a magyarok elleni meccsen kétszer volt eredményes), majd egy évvel később a korosztályos vébén négyszer talált a hálóba.

A francia bajnokságban az 1997-98-as szezonban kezdte meg a gólgyártást, 18 gólt ért el, és így bekerült a világbajnokságra utazó keretbe, a vébén pedig a döntő kivételével minden meccsen szerepelt. A nagyhercegség csapatában továbbra is futószalagon ontotta a gólokat, és a nemzeti tizenegyben is rendszeresen pályára lépett.

Legemlékezetesebb gólja minden bizonnyal a legutóbbi Európa-bajnokság döntőjében szerzett találat volt, amellyel a gallok megnyerték a tornát. Ezt követően vette meg az olasz Juventus 14 millió fontért. Torinóban eleinte csak csere volt Filippo Inzaghi mögött, de gyorsan kiszorította a támadót a csapatból, és első idényét 14 találattal zárta.

A következő pontvadászatban 24 gólt ért el, amivel gólkirályi címet szerzett, majd egy sérülés miatt fél évet ki kellett hagynia. A mostani bajnokságban is rendkívül sok gólt szerez, de a hírek szerint a torinóiak ennek ellenére megválnának tőle. Thierry Henryval remekül megérti magát, rendkívül eredményes támadóduót alkotnak.