Pedro Pauleta (Portugália)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Pedro Pauleta, a portugálok csatára.
Vágólapra másolva!

Pedro Pauleta (Portugália)
Poszt: csatár
Klub: Paris-SG
Születési idő: 1973. április 28., Ponta Delgada
Testsúly, magasság: 180 cm/78 kg

Teljes nevén Pedro Miguel Carreiro Rezendes. Az Azovi-szigeteken született, és egészen 22 esztendős koráig a teljesen ismeretlen Uniao Micaelense nevű klubban szerepelt. Ezt követően előbb a portugál másodosztályban vitézkedő Estorilban futballozott, majd a spanyol másodosztályú UD Salamanca vette meg, amellyel feljutott a Primerába.

Góljainak hatására válogatott lett, majd a Deportivóba szerződött, 2000 nyarán pedig a francia Girondins Bordeaux-hoz írt alá, amely megütötte vele a főnyereményt, hiszen Pauleta három szezon alatt több mint hatvan gólt ért el a Girondins színeiben, és 2002-ben gólkirályi címet is szerzett.

A 2002-es vébén talán ő volt az egyetlen portugál focista, aki nem okozott csalódást, köszönhetően a lengyelek elleni mesterhármasának. Tavaly nyáron úgy érezte, hogy egy ambiciózusabb együttesbe kell igazolnia. Végül a Paris Saint-Germainhez írt alá, amely közel 12 millió eurót fizetett érte a Bordeaux-nak.

Párizsban eleinte nem nagyon ment neki a játék, és a csapat is csak szenvedett az őszi szezon elején, ám a negyedik fordulóban a Monaco ellen megszerezte első gólját, és ez új lendületet adott neki. Ami a válogatottat illeti, a luzitánoknak rendezőként nem kellett Eb-selejtezőket játszaniuk, így barátságos meccsek egész sorát vívták, amelyeken Pauleta ontotta a gólokat. Betalált a brazilok, az albánok és a svédek ellen is, Kuvaitnak pedig négyet is hintett.